На 2-ри май 2021-ва година празнуваме Възкресение Христово.

Датата на Великден е плаваща и се определя спрямо лунния календар. Празникът се определя от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.

В различни евангелски текстове се споменава, че Исус Христо е предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението след три дни. Така и става, когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Приготовленията за Великден протичат през цялата предходна седмица, която се нарича Страстна седмица. На славянски език "страст" означава "страдание".

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на църква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Воскресе!".

На този ден младоженците гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят кошница с червени яйца и козунаци. Посрещат ги с богато подредени трапези.

На Великден имен ден празнуват Велик, Величко, Величка, Велика, Велико, Велислав, Велин, Велко, Вельо, Велка, Велина, Вили, Вельо. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!

На 2-ри май имен ден празнува още и...

На 2-ри май православната църква почита паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Свети Борис-Михаил е български владетел от XI век, покръстител на българския народ, ненадминат държавник. По време на продължителното си царуване - 852-889 - княз Борис извършил значителни промени в духовния и политически живот на страната, които имат трайни културно-исторически последствия. През 864 г. той се покръстил и въвел християнството като официална религия в Българската държава.

Името Борис има прабългарски произход. Първият известен носител на името е именно княз Борис I.

На 2-ри май имен ден празнуват Борис, Борислава, Борислав, Богорис, Боряна. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!