„Когато за първи път чух за проекта Hyperloop на създателя на колите Tesla и SpaceX, жр преди 3 години бях на една технологична конференция и си спомням, че доста от хората в залата се подсмихваха и шегуваха за бъдещето на проекта му“ казва Пламен Русев, председател на Webit.Foundation, инвеститор, сериен предприемач и филантроп.

„Всички бяхме наясно, че физиката го позволява и че идеята е брилянтна, но Елон Мъск говореше как ще промени из основи една от най-консервативните и бавно развиващи се индустрии – транспортната. Истината е, че си представях, че може би ще си купя билет, за да се возя на Hyperloop някъде към 2065 г. Преди 3 години не знаех, че греша с 45 години...„ продължава Русев

Днес повече от 200 милиона долара вече са инвестирани в проекта, а Дирк Алборн, главен изпълнителен директор и съосновател на Hyperloop Транспорт Technologies (HTT), обяви, че HTT е постигнала споразумение с словашкото правителство да проучи изграждането на локална система Hyperloop.

Транспортна система представлява капсула, която се движи в тръби, в които има вакуум и ще бъде в състояние да ускорява до 1,223 км/ч.

 

Според Алборн, следващите стъпки ще включват идентифициране на маршрут, който може да се свърже Братислава, столицата на Словакия, с Виена и Будапеща.

 

Едно пътуване от Братислава до Виена може да отнеме около осем минути с Hyperloop.

Словашкият вестник Правда потвърди споразумението с Мириам Зиякова, говорител на Министерството на икономиката.

Алборн очаква Словашкия Hyperloop да струва между $ 200 до $ 300 милиона и да приключи до 2020 г..

Повече за проекта и за бъдещето му в Европа можете да чуете лично от съ-основателя и главен изпълнителен директор на Hyperloop Транспорт Technologies - Дирк Алборн, който ще бъде един от 180те лектори на предстоящия Webit.Festival Europe.

Предвид огромния интерес към събитието, организаторите покриват нови конферентни площи с цел побиране на всички желаещи да присъстват и билети все още могат да се закупят онлайн от сайта на събитието www.webit.bg.