Галет е френски селски сладкиш или солено печиво, което се приготвя с маслено тесто. Плънката му е по ваше желание, като резултатът всеки път е зашеметяващ. При приготвянето му може да се използват всякакви плодове, но понеже сме в сезона на ягодите, този път избираме те да са в основата.
Все повече блогъри започват да се увличат по модата на галетите. Причината е, че са много ефектни, изключително икономични в съставките и стават за сервиране както на вечеря с приятели, така и за по-изискани гости. Последните ще останат зашеметени и със сигурност ще поискат допълнително.
Когато се приготвя галет, е важно да вземете предвид, че времето за печене е около 45-60 минути на 250°C. Така ако желаете да добавите плодове с по-малко вода, по-фини и деликатни, като малини или пресни смокини, това е добре да се случи по средата на печенето.
Как да превърнете всеки галет в шедьовър? Спазвайте следващите 7 лесни стъпки:
Продукти за тестото:
2 чаши брашно
1 с.л. захар (при солено тесто се слага 1 ч.л.)
щипка сол
150 г. масло
6 с.л. ледено студена вода
1. Загрейте фурната. Нарежете студени кубчета масло и ги разбъркайте в брашното, захарта и солта. Ако месите на ръка, работете бързо. Топлината разтопява тестото и го прави много лепкаво. Трябва да се получи леко зърнеста структура от брашно с топчета от масло колкото едри грахчета.
2. Добавете водата, точно колкото да поеме и останалата част от сместа. Не месете, а просто разбъркайте с ръце така, че всичко да се слепи в една голяма топка. Останалото ще се случи, докато тестото престоява в хладилника.
3. Разстелете тестото в кръгла форма, покрийте плътно с кухненско фолио и поставете в хладилника за 30 минути, в които да се смесят съставките.
4. Докато тестото си почива, пригответе своята плънка. Ако желаете да експериментирате имате пълна свобода за това. Може да използвате кайсии, круши, ябълки, череши. Ако се притеснявате, че са по-сочни, добавете малко захар към тях, за да се карамелизират.
Продукти за плънката:
500 г. ягоди
3 с.л. пудра захар
5. Разточете тестото си в кръгла форма. Не е важно краищата й да идеално равни. Основата ще е кръг с диаметър около 24 см., а тестото ни трябва да разточено с дебелина около 0,5 см. Важното е да не е прекалено дебело, но и да не се разкъсва.
6. Подредете плодовете или плънката в средата на галета. Оставете около 3-4 см. борд, с който да завиете грубо „по селски” своето печиво.
7. Преди да сложите галета да се пече, потопете в разтопено масло готварска четка. Минете краищата, които ще се изсушат най-бързо при готвенето. Печете 45 минути или докато се получи златиста коричка.
Преди да се сервира галета, оставете го леко да се охлади. Важното е обаче да не е напълно студен, защото ще се развали формата му. Използвайте много остър нож, за да отрежете триъгълни парчета и задължително предвидете допълнителна порция...
Плодовите галети обикновено се сервират с леко пенливо розе или бяло вино. По-плътните солени печива със сирена и зеленчуци пък харесват червените вина. Какъвто и да е изборът ви да ви е сладко!
Виж още:
▶ Сурова торта от моркови
▶ „Фалшиви” пържени картофи
▶ Златно италианско песто
▶ Табуле с киноа