През 2016 г. японският учен Йошинори Осуми спечели Нобелова награда за медицина за изследването си върху автофагията, която е основен метод за разграждане и рециклиране на клетъчните компоненти. Неговото проучване показва, че кратките периоди на гладуване имат положителен ефект върху обновяването на клетките и забавят стареенето.

Днес ще ви разкажем малко повече за неговото интересно проучване и за лечебното гладуване и неговите ползи.

Могат ли клетките да се „самоизяжат“?

Да, могат. Този процес се нарича автофагия. Думата произлиза от гръцките думи „авто“, което означава „аз“, и „фаген“, което означава „ям“, така че автофагия означава точно „самоизяждане“. Тази концепция се появи през 60-те години на миналия век, когато изследователите за първи път забелязват, че клетката може да унищожава собственото си съдържание, като го затваря в мембрани, образуващи подобни на торбички мехурчета, които се пренасят до клетъчната част за рециклиране. Автофагията помага на тялото и на клетките да се отърват от ненужните органели, т.е. от мъртвите и увредени клетки.

За автофагията наистина се знае от десетилетия, но нейното изучаване и разгадаване било много трудно. Затова делото на Йошинори Осуми се смята за голям пробив. Той е наблюдавал автофагията при дрождите и е успял да открие кои гени отговарят за този процес. Оказва се, че тези гени могат да се открият в много от живите организми, включително и при хората.

Какви са ползите от самоизяждането на клетките?

Благодарение на автофагията клетките се обновяват, тялото се бори с инфекциите и изхвърля токсини. Проблемите с този процес са пряко свързани със заболявания като рак, диабет от втори тип и алцхаймер. Известно е, че една инфектирана клетка се опитва да разгради бактериите, използвайки същите механизми и протеини, които използва и при автофагията. Ако успеем да повлияем на автофагията в раковите клетки, тялото ще ги възприеме като увредени клетки и ще ги унищожи само, без да е необходимо да се използва химиотерапия.

Но как гладуването влияе на автофагията?

По време на гладуване кръвната захар пада и с това намалява и производството на инсулин, който доставя глюкоза до тъканите. В такива моменти тялото разбира, че хранителните ресурси около нас са намалели, и влиза в режим на оцеляване. Това води до производството на глюкагон, което пък стимулира автофагията, защото защитната реакция на организма е да „изяде“ по-старите клетки, за да си набави хранителни вещества отвътре.

Едва сега ли разбираме за ефекта от гладуването?

Положителните ефекти от гладуването са познати отдавна. Дори в Библията се говори за 40-дневните пости на Исус и Мойсей. В Персия хората са избягвали определени храни за 50 дни, а днес ислямът забранява храненето през деня по време на Рамадан.

Херодот е описал как египтяните са гладували 3 дни всеки месец именно за да се поддържат здрави. Сократ, Платон, Байрон, Волтер, Милтън, Нютон, Русо и Толстой са постили или гладували най-редовно.

Гладуването не води ли до загуба на мускулна маса и бавен метаболизъм?

Дългите периоди на гладуване (примерно при една диета) забавят метаболизма. Но според специалистите 12-72 часовите периоди на гладуване ускоряват метаболизма, защото се отделя хормона на стреса норадреналин, отговорен за чувството за глад.

Експертите твърдят, че същото се отнася и за мускулната маса. При кратки периоди на гладуване нивата на хормона на растежа се увеличават и той забавя разграждането на мускулната маса. Важно е да отбележим, че при хора с хормонален дисбаланс, които имат ниски нива на този хормон, мускулната маса се разгражда по-бързо и освен това те често страдат от наднормено тегло.

Как трябва да се гладува?

Добре е да бъдете внимателни и първо да го обсъдите с лекар. Обикновено ви трябват около 8-12 часа, за да изгорите всички въглехидрати, които сте приели през деня и да ги превърнете в гликоген. Едва след това започва процесът на автофагия. Това означава, че гладуването трябва да е поне 12 часа. Но 3-дневното гладуване може сериозно да увреди здравето ви. При такъв дълъг период на глад може да се наруши работата на органите и да се отслаби имунната система.

Има ли диети с кратки периоди на гладуване?

Най-известната такава диета се нарича 5/2. Диетата е разработена от британския журналист Майкъл Мозли. Според неговата диета трябва да се храните нормално 5 дни в седмица, а в 2 дни от нея да намалите калорийния прием на 500 калории за жените и на 600 калории за мъжете. Това количество калории трябва да се приеме на два пъти.

Мартин Беркан, който е журналист, фитнес треньор и диетолог, предлага алтернативна диета, наречена 16/8. При нея гладувате 16 часа и тренирате на празен стомах няколко пъти седмично. Ори Хофмеклер предлага диетата 20/4, при която трябва да гладувате 20 часа в денонощието и да се храните само през останалите 4. В деня за почивка може да пиете фрешове и да ядете ядки и изсушени плодове. Последните две диети са твърде екстремни и не ви ги препоръчваме преди консултация със специалист.