Православната църква почита паметта на Свети пророк Илия на 20-ти юли. Той е известен и като Гръмоделецът и е един от тримата велики старозаветни мъже - Мойсей и Свети Йоан Предтеча. 

Легендата разказва, че Свети пророк Илия е потомък на Аароновия род и по негово време са управлявали царица Йезавел и цар Ахав, които били езичници. Светецът ги предупреждавал, но те не сменили вярата си и начина си на живот. Земите им били застигнати от суша, която продължила три години и половина, но не искали да се вслушат в думите на пророка.

Когато мисията на Свети пророк Илия на земята била завършена, той получил небесно предизвестие. Той отишъл край река Йордан заедно с верния си ученик Елисей и бил отнесен към Небесното царство на Огнена колесница.

В нашата страна Свети пророк Илия се смята за господар на небесните природни стихии. Той владее светкавиците, градушките и гръмотевиците. Вярва се, че когато той препуска с огнената си колесница по небесните пътища, причина гръмотевици и огън, заради което се нарича още Гръмоломник, Гръмовник и Гръмоделец. Според поверията на земята гърми, когато Пророкът търкаля бъчви в небесата. А когато той води битка с триглави змии, Сатаната или крилати Змейове, на земята има опустошително природни стихии. Ако светецът се разсърди, пуска от ръкава си ледени зърна или пък заключва дъждовете в небесна пещера и на земята настъпва суша.

Традиции и вярвания на Илинден

На Илинден не бива да се ходи на плаж, защото на този ден морето взима жертви. Тогава излизат есенни ветрове, мъртво течение и вълнение. Старите рибари казват, че „Илинден идва в мъртва хватка на морето“.

Какъвто човек влезе пръв в дома ви, такава ще бъде и цялата година.

Смята се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще са празни, овошките ще се повредят или загинат и само виното ще бъде добро.

На Илинден не се работи, защото гръм може да удари човека.

Това е и празникът на самарджии, кожухари и фурнаджии, защото Свети Илия е техен покровител.

На този ден възрастните пеят песни за Свети пророк Илия и измолват благополучие, здраве и плодородие от Бога.

На Илинден се готви курбан, който се освещава, от най-стария петел в чест на светеца. Рано призори стопанката на дома замесва колач и погача боговица за Свети Илия. В жертвоприношение на пророка се принася мъжко чифтокопитно животно – бивол, вол или теле.

Днес имен ден празнуват Илия, Илиана, Илико, Илика, Илинко, Илин, Илина, Божана, Боко, Божинка, Божинко. Желаем ви здраве, успехи и щастие!