Без страх и съжаление за това колко бързо лети времето, жените започваме да планираме разкрасителния си график всяка есен, а кожата винаги се оказва огледало за това как се чувстваме вътрешно. Точно сега тя става по-суха или по-мазна от обичайното, дехидратацията е налице, а по-проблемите обострят състоянието си изведнъж. Тънкият момент на правилно почистване и грижа, овлажняване и възстановяване цялостния й вид, е основополагащо за последващата защита от всякакъв вид агресори през по-студените дни, които ни очакват.

Какво представлява постинфламанторна хиперпигментация и каква е разликата между нея и добре познатото ни обикновено акне

Хиперпигментационното акне се появява след като острата фаза на акнето е преминала, а на мястото на раната от пъпчицата кожата е останала потъмняла и обезцветена. Разбира се, това петънце може да избледнее с течение на времето, като това може да отнеме от няколко години до десетилетие. Веднъж изчезнали, е малко вероятно петната да се появят отново. Но ако първоначалните петна са били много наситени, може да се превърнат в постоянни. Смята се, че по-висок риск от развитие на хиперпигментационно акне имат хората с по-тъмен тон на кожата (афроамериканци, испанци, азиатци, американци, тихоокеански островитяни и тези с близкоизточен произход), но разбира се, постинфламанторната хиперпигментация се среща при всеки тон на кожата.

Причини за появата му

Основната причина за постинфламанторна хиперпигментация е увеличеното производство на меланин. А както знаем меланинът е пигментът, който определя цвета на човешката кожа, а по-високите му нива се предизвикват от начина, по който кожата зараства след дадено възпаление или нараняване. Специалистите предполагат, че някои възпалителни и имунни фактори биха могли да стимулират производството на меланин. Стискането на пъпките също увеличава вероятността от поява на постинфламаторна хиперпигментация.
Възможно е състоянието на човек да се влоши и от външни фактори като излагане на слънце или ултравиолетова светлина без правилната фотозащита.

Какво мога да направя, за да предотвратя появата на тъмни петна

Въпреки че хиперпигментацията е безобидна, справянето с нея може да бъде доста разочароващо. Точното лечение, което ще изберете за себе си, ще зависи от тежестта на състоянието ви, както и от вашия тип кожа и моментен статус. Подходящите процедури трябва да се планират във времето и да се прилагат през определен период от време. Дерматолозите препоръчват използването на продукти, които съдържат съставки като 2% хидрохинон, азелаинова киселина, гликолова киселина, койева киселина, ретиноиди (ретинол, третиноин, адапален гел или тазаротен) и витамин Ц. Общото между всички тях е, че работят върху лечението, избледняването и изравняването на тена, превенцията от появата на нови петна, забавянето на производството на меланин в големи количества и подпомагане задържането на вода, а оттам и производството на колаген в кожата. Съществуват и дерматологични терапии като химичен пилинг, лазерна терапия и микродермабразио, чиято цел е да облекчат симптомите и да ускорят възстановяването. Към всички тях обаче, трябва да се подходи изключително внимателно и само след консултация със специалист дерматолог, който ще прецени кое е най-подходящото лечение за вашата кожа.

Изчезва ли някога постинфламаторната хиперпигментация и каква е печелившата комбинация в борбата с нея

Важно е да се обърне внимание на факта, че постинфламаторната хиперпигментация не причинява появата на белези и дори и без третиране избледнява с течение на времето. Но възстановителният период за всеки пациент е различен и зависи от разликата между естествения цвят на кожата и тъмните петна.

За щастие, на пазара вече съществуват продукти, коитo се борят успешно с този проблем, а ефикасността им е най-висока при съвместна употреба - Eucerin® DERMOPURE Серум с тройно действие и Eucerin® DERMOPURE Защитаващ флуид SPF30. Тайната на Eucerin® DERMOPURE Серум с тройно действие, се крие в патентована съставка Thiamidol®, която противодейства на хиперпигментацията в зародиш, третирайки основната причина за нейната поява – сформирането на меланин. В резултат интензитетът на петната намалява. Формулата съдържа и салицилова киселина за намаляване на пъпките, както и Licocalcone A за предотвратяване по-нататъшната поява на пъпки и несъвършенства. Най-добрата новина е, че потребителите отчитат първи видими резултати само след 2 седмици употреба по два пъти на ден.

Също толкова важна е и фотозащитата, тъй като след излагане на слънце петната стават доста по-ясно изразени. Eucerin® DERMOPURE Защитаващ флуид SPF30 спомага за предотвратяване потъмняването на белезите, като едновременно с това и контролира неприятното лъщене на кожата. Уникалната му формула съдържа ефективни филтри срещу ултравиолетовите лъчи тип A и В, антибактериалният декандиол помага да се предотврати появата на нови пъпки, а Licochalcone A успокоява раздразнената кожа.

За да разберем нещо повече за постинфламаторни хиперпигментационни петна и успешното справяне с тях, поканихме дерматолога Д-р Милена Генчева. Tя е естетичен лекар с дългогодишен опит, автор и съавтор на 10 публикации и постерни презентации на различни международни и национални форуми, член е на Български Лекарски Съюз и Българско дерматологично дружество. В момента работи в кабинета по кожни и венерически болести на МЦ Света Анна Варна.

Въпреки, че е възприето акнето да е характерно за периода на пубертета, то е значим проблем, който съпътства живота на 95% от подрастващите и 40% от възрастните. Дългосрочните последствия от него могат да приемат формата на дълбока емоционална и физическа следа, особено ако става въпрос за подрастващ младеж, за когото мнението и възприемането от връстниците е тясно свързано с физическия външен вид и привлекателност.

Най-честите оплаквания на пациентите ми са свързани с белези по кожата, трайно зачервяване и пигментиране на мястото на обривите, неравности. Те трудно определят вида на кожата си, споделят обезвереността си, че нищо не се подобрява и не знаят какво да предприемат. Важно е всеки пациент да знае, че самостоятелното третиране, без поставена диагноза, води до отлагане във времето на подходящото лечение. И ако закъсняла консултация няма, то своевременната подходяща грижа за проблемната кожа води и до в пъти по-бързи резултати. Бих искала да уточня, че тежестта на хиперпигментационните петна не се определя само от броя и засегнатата площ, защото дори и няколко комедона могат да оставят трайни белези. Не само кистичното акне може да предизвика тежко увреждане, но и неправилното или пък твърде агресивно лечение.

Често следствие от възпалителни дерматози е промяната в оцветяването на кожата на мястото й, което всъщност се нарича постинфламаторна хиперпигментация, дължаща се на натрупването на меланин в кератиноцитите. Лечението е трудно и е процес, който продължава около година. На първо място повърхностните промени се лекуват с депигментиращи средства за локална употреба, но е възможно и да се подходи и с химически или лазерен пилинг, както и микродермабразио. Единствено правилната грижа за кожата е важен аспект от лечението на акнето и предотвратяването на последствията от възпалителните процеси.

Изключително ефикасна и препоръчвана от мен е комбинацията на два страхотни продукта на серията Eucerin DERMOPURE, които помагат в борбата с петна след акне, като намаляват интензитета на съществуващите вече такива и предотвратяват появата на нови. Tайната на благоприятното им действие се дължи на съставката Thiamidol - най-мощният инхибитор на човешката тирозиназа, ензим отговорен за синтеза на меланина, като действа на първото и основно ниво – производството на меланин. Новият Eucerin® DERMOPURE Серум с тройно действие намалява пъпките и несъвършенствата чрез Licochalcone A® и салицилова киселина, a DERMOPURE Защитаващ флуид SPF30 помага да се предотврати повторната поява на пъпки и несъвършенства и защитава срещу потъмняване на белезите след акне в резултат от излагането на слънце. Ефикасността на двата продукта, използвани в комбинация, се вижда след две седмици, а състоянието на кожата продължава да се подобрява във времето след това в хода на целия препоръчителен 12-седмичен курс.

Акнето е лечимо и ранните мерки са съществени за успешното му овладяване и превенция на пост-възпалителните белези. Своевременното лечение е най- добрата превенция и макар повлияването да отнема време, е нужно наблюдение, търпение и доверие в процеса.