За първи път в България се провежда Национално турне на Историческо изкуство, което показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи. Официалното откриване на интерактивна изложба „Историческо величие“ се състоя на 7-ми октомври в НДК. Посетителите имаха удоволствието да чуят от самият създател и инициатор на изложбите – Ангел Тодоров – за мисията и целите, които се стремят да постигнат с неговия екип.

По време на програмата участие взеха още група Етнотикс и ансамбъл Чинари с фрагменти от спектакъла на ансамбъла – „Траките“.

Участниците наблюдаваха на живо и тракийска клетва, в която желаещите можеха да вземат участие.

Турнето се състои от интерактивна изложба на исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани на гражданите в цяла България.

То цели да покаже възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи.

Изложбата гостува на град София от 8-ми до 12-ти октомври, като всички желаещи могат да я посетят в Мраморно фоайе на НДК.

Национално турне „Историческо величие“ ще посети всички 27 областни града в страната до края на юни месец 2020 година, а до края на 2019 година ще гостува на Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Габрово.

Експозицията се състои от над 50 картини, огромен брой скулптури и репродукции на автентични съкровища, открити по нашите земи. По време на изложбата са предвидени демонстрации на обичаи и традиции, запечатали мъдростта и завета на славните българските владетели. Различни ритуали от миналото ще заживеят нов живот, а за по-авантюристичните посетители ще има и бойни възстановки с автентични оръжия и традиционни облекла.

Идеята на събитието е историческата стойност, която се съхранява в картините и експонатите да бъде предадена на децата на България. За това ще се погрижи съпровождащ гид.

Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания, независимо от възрастта си. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила.

Билети за „Историческо величие“ могат да бъдат закупени на място или онлайн от: www.epaygo.bg Цените на билетите са символични - за деца до 7 г. входът е безплатен, до 18 години - цената е 5 лв., а билетът за възрастни е с цена - 10лв.  

Детайлна информация за всяко от събитията може да откриете тук.