Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова. На този така наречен празник 14 февруари аз отново се чувствам пренебрегната. Приятелят ми, с когото сме заедно от почти три години, за жалост никога не ми е купувал цветя и това е просто прост пример, че той не ме кара да се чувствам желана. Как да го накарам да ме оцени, докато все още не ме е загубил? Не искам да го оставям, обичам го, но все пак всяка жена има нужда да се чувства желана по един или друг начин. Той си намира излишни оправдания за цветята, екскурзиите, почивките и всичко, което ме прави щастлива, а се жалва ,че не може да ме направи истински щастлива. Според Вас заслужава ли си всичко това и дали има някакъв начин да променя това?

Искренно Ви благодаря!

М.

Здравейте, М.,

интересен е казусът, който описвате. Как да се почувствам желана? Как да го накарам да ме оцени? Мисля си, че ако този човек е с Вас, значи той вече Ви е оценил. Ако е избрал да бъде във връзка с Вас, а не с някой друг, то той ясно показва, че е харесал точно Вас. Друг е въпросът дали и как го показва.

Повечето хора, в резултат на начина, по който са пораснали, на средата и това как в тази среда хората около тях са изразявали или не са изразявали чувствата си, не умеят да демонстрират чувствата си по някакъв общоприет начин или въобще не умеят да ги изразяват. Всеки от нас влиза в двойката с идеята какво е любов, как показваме, че обичаме, какво правим, когато сме във връзка. В повечето случаи обаче представите ни са различни и това води до неудовлетворение от връзката, усещане, че не сме обичани, до раздори и лоши взаимоотношения и търсене, постоянно търсене на „идеалния”. Често, когато имаме претенции към другия, той не може да разбере как така не сме доволни, та нали той прави всичко възможно за нас и връзката ни, а ние не го разбираме, не оценяваме усилията му и даже се сърдим. Това е доста често срещана ситуация. Защо се получава така? Защо не виждаме, не оценяваме усилията на другия, неговия израз на любов и внимание към нас? Защото критериите, мерните единици, с които подхождаме към това, са различни за всеки един от нас. И ако единия средата, в която е израснал, го е научила да мери израза на любов с цветя, пътешествия, романтика, то за другия любов може да е: прибирам се в къщи, не пия, не пуша, отдаден съм ти изцяло, но ти не го забелязваш. Това са само примери, а вариациите са много. Искам да кажа, че преди да се сърдим на другия, че не знае и не говори нашия език на любовта, да помислим дали просто ние не разбираме неговия и да се опитаме да го научим, да му покажем внимателно и с търпение какво за нас е любовта и да се опитаме да разберем какво за него е израз на любовта му и да го приемем без да го съдим.

Мила М., добре е за Вас да разбирате защо така се случва във връзка Ви, защо приятелят Ви се държи и постъпва по този начин. Да разбирате, че проблемът не е че той не Ви обича, а може би езиците, на които говорите за любовта, са различни. Питате ме дали си заслужава. За мен винаги, когато е любов, си заслужава. Нека не забравяме, че никой не е идеален, нека не забравяме, че и ние не сме идеални и обикновено претенциите, изискванията, критиките, които имаме към другите, са по-скоро за неща, които по един или друг начин са част от нас. Връзката е място, където опознаваме себе си, а другият е нашето огледало и ако допуснем тази истина в себе си, то вглеждайки се в другия, познавайки него, то до голяма степен можем да опознаем и намерим себе си. Да бъдем смели, да се вгледаме в себе си през другия е трудна, но не невъзможна задача. Също така е добре да не забравяме, че другите не могат да ни накарат да се почувстваме по определен начин, ако ние нямаме това усещане за себе си вътре в нас. Чувствам ли се аз достатъчно привлекателна, за да съм желана? Усещам ли в себе си женствеността си, красивата си женска същност или имам нужда някой отвън да ми напомня и потвърждава за нея? Защо очаквам от другите да ме накарат да се чувствам желана, красива, женствена? Препоръчвам Ви да говорите, да говорите много с приятеля си за това как се чувствате, какво обичате и разбира се да го питате той какво обича и харесва. Това няма да стане с един или два разговора, но е необходимо да опознавате другия, да го разбирате, както и той Вас. Направете и следното упражнение: на лист хартия запишете най-отгоре: „Какво харесвам в себе си?” и отдолу изредете всичко, което харесвате и обичате в себе си. Четете този списък колкото се може по-често, допълвайте, редактирайте, бъдете честна и наистина пишете това, което чувствате. Напишете подобен списък и за Вашия приятел: „Какво харесвам в ….?” Препрочитайте го често и се опитвайте да виждате повече нещата, които Ви събират, а не нещата, които не харесвате в него.

Желая Ви успех!