Глобата за нередовни пътници става двойна. Запазват цените на картите. Промените се очакват от юни.

Билетът за пътуване с градски транспорт в София да поскъпне с 0,60 лв. и да струва 1,60 лв. Това се очаква да предложи по-късно днес Центърът за градска мобилност при представянето на икономическата рамка за тази година.

С колко точно ще поскъпне билетът обаче ще реши Столичният общински съвет. Вероятно общинарите ще гласуват билетчето да струва 1,50 лв., предаде „24 часа“.

Очаква се промените да влязат в сила от 1 юни.

Цената на картите за пътуване с градски транспорт обаче няма да се увеличи, тъй като целта на промените е да се стимулират повече софиянци да пътуват с тях и да се намалят гратисчиите.

Двойно по-висока да стане глобата за пътуване без билет, ще предложи още ЦГМ. В момента тя е 20 лв. Предложението е от юни санкцията да стане 40 лв.

Планира се и двойно увеличение на акта за нередовните пътници, които откажат да си платят глобата на място. Сега актът е 100 лв. Предложението е от юни той да стане 200 лв.

Очаква се ЦГМ да предложи и нови видове карти за пътуване с градски транспорт.

В момента цената на едно пътуване с карта е до 45 стотинки, а за пенсионерите, учениците и студентите – до 20 стотинки. В столицата сега има 6 вида абонаментни карти за пътуване с градски транспорт. Най-употребяваната от софиянци, по данни на ЦГМ, е месечната за всички линии. Тя струва 50 лв. и цената й ще се запази. С нея пътуването излиза 36 стотинки. Картата за 1 месец за 1 линия е 23 лв. С нея едно пътуване излиза 44 стотинки. Картата за двете линии за метрото пък е 35 лв., като едно пътуване с нея излиза 45 стотинки.

Съгласни ли сте с новите цени?