Американски учени установиха, че флаванолът, съдържащ се в какаото, спира естественото отслабване на паметта, свързано с възрастта.
За целта на проучването, неврологът Скот Смол от Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк кани 37 доброволци на възраст между 50 и 69 години, които разделил в две групи. Първите 19 от тях консумирали ежедневно какаова напитка, която съдържала 900 милиграма флаванол. Другите 18 участници били подложени на подобен хранителен режим, но с напитка, съдържаща много по-малка концентрация на същото вещество, само 10 милиграма. Изследването продължило 3 месеца, а резултатите се оказали впечатляващи. Преминавайки през специален тест, в който се наложило да подредят абстрактни форми, станало ясно, че групата, консумирала повече какао, реагира средно с 0,6 секунди по-бързо от другите участници.
Общият извод е, че ако в началото на изследването един участник е имал памет като на 60-годишен човек, три месеца същият този човек, се радвал на памет като на 30-40-годишен човек.
Учените, провели интересното изследване, отдават подмладяващия ефект на повишаването на притока на кръв към онази част на мозъка, където всъщност нашата памет губи своите способности. Но въпреки това, оправдателното похапване на големи количества шоколад, не било доказано, тъй като
флаванолът присъства в какаото в изключително малки количества.
Така че, мили дами, ако искате да имате памет като 20-годишните, похапвайте си шоколад, но все пак бъдете наясно, че прекомерната консумация може да доведе до необратими сърдечно-съдови заболявания, диабет и други здравословни проблеми.