Дългоочакваният филм "Бохемска рапсодия" измина доста дълъг път, преди да се появи пред широката публика. Любопитното е, че проектът отнема цели 10 години, през които се сменят не само актьори, но и режисьори. 

И тъй като ние сме запалени почитатели на великата група "Queen" и нямахме търпение да гледаме "Бохемска рапсодия", няма как да не обърнем внимание на фактологическите неточности във филма. 

1. Членовете на групата "Smile" и Фреди са се познавали няколко години преди създаването на "Queen"

Във филма е показана сцена, в която Фреди се запознава с членовете на "Smile" на един паркинг, след като вокалистът им Тим Стафел напуска групата. Тогава Фреди им признава, че харесва групата им и от известно време следи развитието им. 

Всъщност истината е, че Фреди се е запознал с членовете на бъдещата група "Queen" именно чрез Тим Стафел. Тим и Фреди са посещавали един и същи колеж и са били добри приятели. 

2. Очите на Фреди Меркюри са били кафяви, а не сини

Мнозина критици не харесват филма, но едно не може да се отрече - подборът на актьорите е отличен. 

Но Рами Малек има хубави сини очи, докато тези на Фреди са били кафяви. Разбира се, цветът на очите на актьора по никакъв начин не отвличат впечатлението ни от добрата му игра. И все пак има хора, които смятат, че е доста странно, че Малек носи изкуствени зъби и протеза на носа, но екипът не е сметнал за необходимо той да носи лещи.

3. Срещата с Мери Остин

Жената, на която е посветена една от най-красивите рок балади - "Love of My Life", всъщност първоначално е била приятелка на Брайън Мей.

Брайън и Фреди са видели Мери в бутика, в който тя е работила. Като истински приятел и джентълмен Фреди първо я е попитал дали връзката ѝ с Брайън е сериозна. Когато тя е отговорила отрицателно, той я е поканил на среща. 

Във филма историята е показана по доста по-романтичен начин. Фреди и Мери се запознават зад кулисите и по всичко личи, че това е любов от пръв поглед. И макар че в действителност срещата им протекла по доста по-различен начин, у зрителите остава усещането, че става дума за рядко срещана любов. 

4. Фреди и Пол Прентър не се разделят, защото Пол скрива от него информация за концерта "Live Aid"

Във филма виждаме как Пол Прентър крие от Меркюри всички обаждания и съобщения, свързани с концерта, сякаш се опитва да го изолира напълно от света. А когато Фреди разбира за "Live Aid", разбира , че Пол не му е казал и решава да се разделят. 

Целта на режисьора е да покаже, че Пол е бил предател, който се е възползвал от Фреди. Истина е, че след раздялата им Пол продава снимки и информация от личния живот на Фреди. Но причина за раздялата е бил опустошеният дом на Фреди след луд купон, организиран от Пол. 

5. Фреди не е причината за разпадането на "Queen"

Един от най-сърцераздирателните моменти в "Бохемска рапсодия" е напускането на Фреди. Истината е, че "Queen" никога не са се разпадали официално като група. Те са си дали почивка от безкрайните турнета. Любопитното е, че Фреди дори не е първият член на групата, който е издал солов албум.

През 1981-ва година барабанистът Роджър Тайлър издава соловият албум "Fun in Space". След това Брайън Мей издава "Star Fleet Project" през 1983-та година. На следващата година излиза вторият солов албум на Тайлър "Strange Frontier". Едва през 1985-та година Фреди издава първия си солов албум "Mr. Bad Guy". 

6. Признание на диагнозата

Във филма Меркюри споделя трагичната новина с групата, че е диагностициран с ХИВ, по време на първата репетиция 3 седмици преди концерта "Live Aid" през 1985-та година. По това време той вече се бори с първите симптоми - кашля кръв и има проблеми с пеенето. 

Истината е, че Фреди Меркюри е диагностициран с ХИВ вирус през следващата 1986-та година. 

Измислената история за събирането на "Queen" за концерта "Live Aid" само месец преди събитието цели засилване на ефекта от легендарното изпълнение на групата.

Бонус

Заснемането на филм от ранга на "Бохемска рапсодия" е не само скъпо, но и изисква участието на огромен брой хора, с които се е консултирал екипът при заснемането. Проблемът при биографичните филми е, че те могат да се окажат обидни за приятелите и роднините, които са били близо до групата тогава. Ето и няколко интересни факта, свързани със създаването на филма "Бохемска рапсодия":

1. Въпреки че образът на Тим Стафел е показан само за няколко секунди, той е харесал филма и дори се е свързал със старите членове на "Smile", за да запишат отново песента "Doing Alright" специално за филма. 

2. Няколко години преди смъртта си Фреди е помолил Остин за услуги - тя да вземе прахта му и да я зарови на тайно място. Така и става. За повече от две десетилетия никой освен Мери Остин не знае къде е погребан Фреди. 

3. Последната сцена във филма представя изпълнението на стадион "Уембли" по време на концерта "Live Aid". Всъщност тази сцена е заснета през първия ден снимки и е почти идентична със световноизвестното изпълнение на групата. 

А ако все още не сте гледали филма "Бохемска рапсодия", горещо ви препоръчваме бързо да поправите тази грешка, защото макар фактологически филмът да се различава от действителността, той наистина ни пренася в света на Фреди Меркюри - сред блясъка, короните, музиката, таланта, предателствата и тъгата на самотния артист, който светът не може да прежали и до днес!