Австралийска майка, заченала втората си дъщеря осем дни след като забременя с първата, „проля сълзи както от шок, така и от радост“, когато разбра.

Джо, от Бънбъри, Западна Австралия, получи изненадата на живота си по време на третата си бременност, когато разбра, че ще има две бебета – още повече при положение, че нито в нейното семейство, нито в това на съпруга ѝ има близнаци.

Близнаци или не?

Всеки, който е срещал шестгодишните ѝ дъщери, Руби и Клои, би предположил, че са близначки, но всъщност децата са резултат от много рядко явление, известно като суперфетация. Броят на известните случаи на суперфетация е изключително малък.

По време на ранните прегледи по време на бременността на Джо било открито, че 30-годишната майка носи не само едно, а две бебета с различни дати на зачеване и раждане. Това се установява заради различните им размери и етапи на развитие.

В медицински смисъл момичетата технически не се считат за близнаци, но тъй като споделят една утроба и имат един и същ рожден ден, Джо ги нарича такива.

Нямах представа, че са близначки – определено това не се среща в нито едно от нашите семейства“, разказа майката на пет деца, която зачена момичетата по естествен път, пред FEMAIL.

Какво е суперфетация?

Суперфетацията е изключително рядко явление и се случва най-често при жени, които са подложени на лечение за безплодие. При него вече бременна жена отделя втора яйцеклетка. След това се опложда от сперма, въпреки хормоните, които се отделят по време на бременност, които обикновено блокират достигането на мъжките репродуктивни клетки до матката. И накрая, оплодената яйцеклетка трябва да се прикрепи към маточната лигавица.
В повечето случаи хормоните, отделяни в тялото на жената по време на бременност, предотвратяват и трите събития. Пир суперфетацията обаче това не се случва и се стига до втора бременност.

Да получиш повече, отколкото си мислел

Когато получила неочакваната новина, Джо осъзнала, че трябва да направи някои радикални промени.

Трябваше да вземем нова къща, нова кола, защото бяхме само в малка къща с три спални с двете по-големи деца.

Въпреки различните им дати на зачеване, Руби и Клои решават да се появят на бял свят седем седмици по-рано и със само шест минути разлика.
Раждането се оказва доста тежко, Клои има проблеми с дишането и трябвало да бъде реанимирана.

Момичетата остават в болница в Пърт в продължение на месец, преди да бъдат прехвърлени в болницата Бънбъри за няколко седмици. След изписването оттам двете растат щастливи и здрави с другите си три братя и сестри.

6-годишните сестрички – различни, но неразделни

Джо разказва, че Руби, която е била зачената и родена първа, винаги е била по-високата, докато Клои не се издължила изведнъж. „Руби беше по-голяма, докато не навършиха две-три годинки, тогава Клои порасна много бързо“, каза Джо.

Те са полярни противоположности във всичко, но не обичат да са разделени.“ – усмихва се майката, която е благодарна за чудото, което ѝ се е случило и за голямото семейство, което има.