При пристигането на родилката бебето било без сърдечна дейност
Уникален случай на светкавична лекарска намеса. Става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание, изродено в сливенската многопрофилна болница. Подобни случаи са редки и сложни, предаде Novanews.

Раждането започнало буквално от коридора, където е била докарана родилката - 26-годишна жена от Ямбол. При пристигането ѝ в болницата бебето било без сърдечна дейност.

"Детето беше родено до раменете, без данни за сърдечна дейност. Решението трябваше да се вземе за секунда. И го взех. Доктор Петков, детският лекар, с когото бях, алармира веднага родилна зала и неонатологично отделение, че седалищното раждане е започнало в кола и ще завърши на територията на Спешното отделение. През това време аз направих необходимите акушерски манипулации за израждане на главичката, освобождаване на пъпната връв и оттам започнах да възстановявам сърдечната дейност”, разказа д-р Стефка Плачкова.

Пъпната връв била притисната между главичката и тазовото дъно. Д-р Плачкова обясни, че при недоносени бебета като това този момент няма как да бъде избегнат. “Ако притискането на пъпната връв продължи малко по-дълго време, води до спиране на сърдечната дейност. Понеже раждането е започнало още в колата на родилката, която е тръгнала със своите близки от Ямбол, не знаех кога точно се е случило това. Така че трябваше да се вземе решение буквално за секунди”, разказа д-р Плачкова.

При пристигане на неонатологичния екип бебето вече е родено. То е поето от акушерския екип. Момченцето е в отлично здраве.