Близо 20 години след трагичната си смърт в автомобилна катастрофа, принцеса Даяна е избрана за икона на всички времена, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване за Международния ден на жената.



Принцеса Даяна е посочена и за най-вдъхновяващата жена на 80-те години в допитването, направено във Великобритания по поръчка на "Фокси Бинго" сред 2000 представителки на нежния пол. Бившата съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз е предпочетена пред Желязната лейди - първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър, и екранната икона принцеса Лея (в ролята Кари Фишър).

Анкетата разкрива също различните аспекти на вдъхновение за жените през изминалите 70 години.

През 50-те години на миналия век дамите се вдъхновяват от блясъка и великолепието. Отражение на това е изборът на екранната легенда Елизабет Тейлър за най-вдъхновяваща жена на десетилетието между 1950 и 1960 г.


За икона на 60-те години е избрана манекенката Туиги.

Най-вдъхновяваща жена на 70-те е певицата Дъсти Спрингфийлд.

През 80-те години дамите черпят вдъхновение от принцеса Даяна.

Момичешката сила също е вдъхновила цяло едно поколение. Свидетелство за това е изборът на момичетата от групата "Спайс гърлс" за икони на 90-те години на миналия век.

Най-вдъхновяващата жена през първото десетилетие от новия век е писателката Дж. К. Роулинг, прочула се с поредицата за приключенията на момчето магьосник Хари Потър. И макар изкуството все още да е основен източник на вдъхновение за съвременните млади жени, себеотрицанието явно заслужава тяхното уважение.

За най-вдъхновяваща представителка на нежния пол на десетилетието след 2010 г. участничките в анкетата са посочили пакистанската активистка за човешки права и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи.


"От кралски особи до активистки и от поп звезди до писателки - жените наистина са вдъхновение. Ето защо е отбелязването на днешния празник е толкова важно", казва Грейс Макмилън, говорителка на "Фокси Бинго".