В историята е замесен президентът Теди Рузвелт, но предисторията е много по-мрачна и тъжна, отколкото си представяте.

Годината е 1902 и президентът Теодор Рузвелт се слави с репутация на каубой. По време на един ловен излет в Мисисипи повечето от другарите му вече били убили животно, но не и той самият. Излетът щял да бъде истински провал! В стремежа си да ощастливят шефа си, подчинените му хванали една стара черна мечка и я завързали за дърво, преди да повикат Теди да я застреля. Те се изненадали, когато президентът отказал да застреля мечката, определяйки постъпката като немъжка.

Но тук историята става още по-мрачна. Президентът наредил на мъжете да убият мечката, за да я избавят от мъките, тъй като вече била сериозно ранена (да, спестяват това във всички детски книжки). Постъпката на Теди е привлякла вниманието на вашингтонския карикатурист Клифорд Беримен, който илюстрирал момента.

Скоро след това рисунката на Беримен привлича вниманието на американския производител на играчки Морис Мичтом. Той направил прототип, който бил изпратен на президента за одобрение. Скоро след това започнала продажбата на плюшените мечета.

Мечетата бързо станали традиционна играчка, предмет за колекциониране и вдъхновение за известни герои като Мечо Пух и Падингтън. По-късно компанията на Мичтом започнала да разпространява и кубчето на Рубик.

Истинската история е тъжна, но в последствие, президент Рузвелт е помогнал много на мечетата. Създал е 5 национални парка в рамките на 230 000 000 декара земя, където мечетата да живеят спокойно. Днес тази плюшена играчка не губи своята популярност и остава любима на малки и големи.