Роботи, безпилотни летящи таксита, бебета с добавен интелект и принтирани органи. Това са само част от елементите на бъдещето, видяни през погледа на Пламен Русев - сериен предприемач, инвеститор и изпълнителен председател на Webit.Foundation.

Днес той представи своята визия за нещата, които ще променят света през следващото десетилетие, заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова. На съвместна пресконференция в градината на “Кристал”, двамата откриха изложбата “26 прогнози за бъдещето на Пламен Русев” пред събралите се граждани и представители на медиите. Изложбата ще остане на тази локация до 10 април, а от 18-ти ще информира жителите и гостите на столица на “Моста на влюбените” до НДК.

 

По време на откриването Пламен Русев заяви, че тази изложба има една единствена цел - да създава подготвени хора. Хора, които знаят какво ще се случи и могат да реагират на промените около нас и да направят живота си по-добър и по-щастлив в бъдеще. Той беше категоричен, че само тези хора ще могат да бъдат успешни в новия, комплексен и дигитален свят.

Чрез инициативата си Webit събужда интереса към промените, които ще се отразят в най-голяма степен на живота ни в обозримото бъдеще. “Живеем във време, в което настоящето и реалността изпревариха научната фантастика. Живеем във време, в което филмите не могат да наваксат с бързите промени в нашето ежедневие. Кметът нарече тази изложба провокация, но аз бих я определил като възможност за всеки един да види своето бъдеще”, добави Русев.

От своя страна Йорданка Фандъкова каза, че темите на изложбата напълно се припокриват с приоритетите на Столична община за развитието на града през следващите десетилетия. Тя изрази задоволство, че в нея са дадени прогнози за бъдещето на ключови за гражданите сфери, като работни места, образование и здравеопазване.

Днешното откриване идва само месец преди началото на Webit.Festival - най-влиятелният форум за дигитална икономика и технология в Европа. Събитието ще се проведе на 25 и 26 април в София Тех Парк под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия и ще събере повече от 5000 посетители и 300 лектори от над 90 държави.