Фондация Аполония връчи престижното отличие „Аполон Токсофорос“ за 21-ва поредна година

30 август 2019 г., София. 35-ото издание на най-големия арт фестивал у нас – Празници на изкуствата Аполония – бе официално открито със спектакъл на Балет Арабеск. Най-престижната българска трупа за съвременен танц получи специалната награда на Фондация Аполония – статуетката „Аполон Токсофорос“. Отличието по традиция бе връчено от Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония. Балет Арабеск е 21-вият носител на ежегодния приз за изключителния си принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

„Щастливи сме, че Аполония за 35-а поредна година събира едни от най-добрите български изпълнители и творци в Созопол. А фактът, че броят на посетителите расте с всяка изминала година още повече ни вдъхновява. Силно вярвам, че любовта към изкуството и безкрайното уважение към личностите, които го създават, са устоите на българската култура и общество, затова искам да благодаря на всички гости, че са тук и да им пожелая вълнуващи срещи с българските творци“, коментира Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

Над 75 събития ще завладеят Созопол и ще допринесат за доброто настроение на гостите на Фестивала в следващите 9 дни. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат едни от най-обичаните български изпълнители като Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Б.Т.Р., Хилда Казасян, Васил Петров и други. Специален акцент в програмата ще бъде концертът на супергрупа „Фондацията“, който ще отбележи 75-ата годишнина на рок легендата Кирил Маричков.

За поредна година читалището „Отец Паисий“ се превръща в сцена за филмово и театрално изкуство. „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“, „Любовникът“, „Моята скъпа лейди“ са само част от постановките, на които любителите на театралното изкуство ще могат да се насладят.

В Художествената галерия в Созопол пък се помещават изложбите „Великата красота“ и „Плакати за арт фестивали“, а всяка вечер там ще бъдат представяни творби на съвременни български автори, сред които „Жажда“ на Захари Карабашлиев, както и премиерите на „Поразените“ на Теодора Димова, „Месо и птици“ на поетесата Белослава Димитрова, биографичната книга на Борис Луканов „Монолози“ и др.

Като продължение на програмата на 35-ото юбилейно издание на Фестивала, Фондация Аполония организира съвместно с НДК грандиозен концерт на известния италиански изпълнител Марио Бионди в София. Изпълнителят ще зарадва и развълнува българската публика на 18 октомври в Зала 1 на НДК. Билети за концерта могат да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg и eventim.bg.

За Аполония:
Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

И на Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

Златен билет можете да закупите от тук: https://www.eventim.bg/bg/bileti/zlaten-bilet-apoloni-2019-sozopol-517222/event.html