Учебната година започна, което за мен означава само едно - още повече ангажименти, но и много нови забавления с двете ми малки съкровища.

Здравейте! Казвам се Кристина и съм щастлива майка на две сладки момиченца (на 3 и 7 години), които са центърът на моята вселена. От месец септември дните ми вече не са запълнени само работни задачи и забавления у дома, но и с бързането, за да закарам и двете съответно на детска градина и на училище. И макар да е лесно да се каже, всъщност от няколко дни всяка сутрин за мен представлява една малка война с времето. Всеки ден е едно малко предизвикателство, което преодолявам заедно с прекрасното ми семейство.

Но заедно с всички вълнения, свързани с детската градина и училището, деца и родители се сблъскваме с невидима заплаха, за която мислим непрестанно. Мръсният въздух и фините прахови частици в града е тема, която се обсъжда от доста време. Самата аз не съм оптимист, че светът ще се промени толкова кардинално, за да промени качеството на въздуха, който дишаме. Ето защо се заех със задачата да открия решение на проблема или с други думи - впуснах се в търсене на технология, която да пречиства въздуха у дома.

Разбира се, няма как да променим замърсяването навсякъде около нас. Но когато разбрах, че мога да превърна собствения ни дом в място, което е защитено от вредните външни влияния, веднага се възползвах.

Става дума за странните на външен вид машинки, които се грижат въздухът в помещението да бъде с по-добро качество. Признавам, че не знаех много за тях, но с изненада открих полезна информация във виртуалното пространство, която с радост ще споделя и с вас. 

Какво представляват въздухоочистителите?

Основната им функция е да се преборят с мръсния въздух, който навлиза отвън. Но освен това въздухоочистителите могат да се превърнат и в наш съюзник в борбата с неприятните миризми, които неминуемо се усещат при всяко готвене. 

В моя дом, както и в много други, кухнята е отворена към хола, което означава само едно - миризмата от всяко готвене, всяко ястие и всяка подправка се носи из половината апартамент и аз по никакъв начин не мога да я спра. Разбира се, обожавам да се вихря в кухнята и да правя различни вкусотии за семейството, но след това нерядко се чудя как да прогоня миризмата.

Свеж въздух у дома

Въздухоочистителят, който аз избрах, е модел Samsung AirPurifier AX90R7080 и е предназначен за помещения до 90㎡. Спрях се на него, защото бързо се справя с пречистването на въздуха в по-големи пространства и разпръсква пречистения въздух в 3 различни посоки. Многослойната му система за пречистване премахва 99,97% от праховите частици.

Освен това готвенето у дома вече не представлява проблем за рецепторите ни, тъй като не се усещат миризми. Въздухоочистителят се грижи за всичко това вместо мен.

Защита за цялото семейство

 

Разбира се, миризмите не са най-големият проблем.

Доверих се на въздухоочистител най-вече заради качеството на въздуха, който дишаме всички у дома.  

Навън всички ние по цял ден дишаме въздух със съмнително качество, което налага и търсенето на начини да се справим с проблема.
За мен е важно поне у дома да съм спокойна, че се намираме в наистина защитена среда, в която въздухът е свеж и чист.
 

И все пак в началото подходих малко скептично, имайки предвид, че се притеснявах на първо място за обема на AirPurifier. За мое щастие размерите са изключително компактни и просто избрах най-подходящия ъгъл в дома ни, за да го поставя там. Притесненията ми относно визията на машината и дали тя ще пасне на интериора у дома, бяха излишни - дизайнът е стилен и изчистен, за да се впише във всяка обстановка. 

Друго мое притеснение беше свързано с децата и по-точно - ще издържи ли уредът на техните игри. Оказа се, че въздухоочистителят е "здраво стъпил на краката си" и няма никаква опасност да бъде преобърнат. 

След това просто го включих и лазерният PM сензор сам изчисли нивото на прахови частици с размер дори под 1,0㎛. Индикаторът разполага с 4 цвята, които показват колко е чист въздухът у дома във всеки един момент. 

Смарт технология за чист въздух у дома

И тъй като живеем в 21-ви век, не се изненадах ни най-малко, когато разбрах, че уредът може да се управлява дистанционно през смартфона. Със специално създаденото приложение SmartThings мога да проверявам по всяко време качеството на въздуха, да включвам или изключвам уреда, както и да проследя състоянието на филтъра. 

И след като споменах филтър, няма как да не спомена, че за мен това беше едно от основните притеснения, свързани с въздухоочистителя. Оказа се, че смяната му е наистина много лесна, защото той е разположен отпред и не се изисква местене, за да се достигне до него. 

Защита и на работното място

След като се погрижих за семейството си, дойде ред да помисля и за професионалното ми такова. След кратко обсъждане на предимствата на уреда, с колегите решихме да оборудваме офиса с въздухоочистител. Изборът се състоеше от уреди с капацитет от 34㎡, 40㎡, 47㎡ (който разполага с Wind-Free™ технология за пречистване на въздуха с по-малко шум и без наподобяваща вятър въздушна струя), 60㎡ и 90㎡.

Спряхме се на модел, който е препоръчителен за помещения с квадратура от около 47㎡. Усетихме разлика още през първия ден, а и сме спокойни, че след работно време или през почивните дни винаги можем да изключим машината от разстояние, дори ако сме я забравили включена.

Днес грижата за здравето е основен приоритет на всеки един от нас, благодарение на развитието на технологиите можем да се погрижим пълноценно за себе си и за близките ни хора, осигурявайки чист въздух и благоприятна среда на живот и работа.