Искате тази година да заложите на естествените продукти? Ние ще ви помогнем с няколко изпитани рецепти за разнообразни цветове:

Розово / Червено

Две чаши вода + две чаши настъргано цвекло + оцет (1 с.л. за всяка готова чаша вода)

Оранжево

2 чаши люспи от жълт лук + достатъчно вода да покрие люспите  + оцет

Жълто

2 чаши вода + 1 с.л. куркума + 2 с.л. оцет. Белите яйца стават яркожълти, а кафявите – тъмнозлатисти

Други опции: Чай, направен с повечко количество лайка, ще оцвети белите яйца в светложълто.

Зелено / Синьо

2 чаши лилаво зеле + достатъчно вода да покрие зелето + оцет

Кафявите яйца ще станат зелени, а белите – сини.

Други опции: Силен чай от хибискус (с 1 с.л. оцет за всяка чаша) ще направи яйцата тъмнозелени; спанакът също е опция. Боровинките ще направят яйцата сини.

Лилаво

1-2 чаши квас от червено цвекло, колкото да покрие яйцата. За целта сложете в един голям буркан 2 чаши нарязано на едро цвекло + 4 чаши вода + 2 с.л. пресен джинджифил + 2 с.л. сол. Трябва да напълните буркана догоре и да го затворите добре. Сложете го на топло за 3 дни и квасът е готов.

Насоки за правенето на боята:

  1. След като водата и съставките заврят, намалете температурата и оставете водата да къкри със затворен капак до получаването на желания цвят. Това може да отнеме от 15 до 60 минути, но имайте предвид, че яйцата ще са с няколко нюанса по-светли, затова се стремете боята да е наситена и тъмна.
  2. Махнете капака и оставете боята да се охлади до стайна температура.
  3. Налейте водата в бурканчета, кофички от кисело мляко или други съдове, сложете оцета (по 1 с.л. за всяка чаша получена боя).
  4. Сложете сварените яйца в боята и ги оставате в хладилника. С естествените бои процесът е много по-бавен. Можете да ги сложите в боята в късния следобед и да ги оставите да престоят цялата нощ.

Насоки за яйцата:

  1. Сложете яйцата в подходяща тенджера, покрийте ги със студена вода. Оставете ги да заврят и намалете температурата, покрийте тенджерата с капак и изчакайте 10 минути. Извадете яйцата и ги поставете в студена вода, за да се охладят.
  2. Изсипете водата и я заменете с малко сапунена вода от натурален сапун. Внимателно измийте яйцата. Измиването със сапунена вода ще премахне естествените масла от черупката на яйцето, които пречат на боята да проникне ефективно в черупката.
  3. Сложете яйцата в боята и ги оставете в хладилника за няколко часа, докато постигнете желания цвят.
  4. Когато са готови, извадете ги внимателно от боята и ги оставете да изсъхнат.
  5. Яйцата, боядисани с натурални продукти, имат матов цвят, ако искате да им придадете блясък, намажете ги с малко кокосово масло.