Когато един студент попитал Брайън Трейси: “Как мога да бъда уверен лидер, дори в несигурни ситуации? Това част от моята личност ли е или мога да го науча?”, той отговорил: “Несигурните ситуации помагат на самоувереността, а тя е нещо, което може да се изгради”.

Брайън Трейси е световноизвестен бизнес лектор и автор на редица бестселъри. Годишно той консултира 350 бизнеса в световен мащаб, a в кариерата си е провел над 5 хиляди семинара пред 5 милиона души. На 19 февруари той ще изнесе най-известния си “Maximum Achievement 2.0” в София. Той е в рамките на финалното му световно турне. Билетите са на по-ниски цени до 2 февруари и могат да бъдат намерени на www.briantracy.bg.

Ето и неговите важни съвети как да бъдете уверени лидери:

Високото самочувствие е от съществено значение

Трябва да поддържате непоклатимо самочувствие във всяка ситуация. То е пряко отражение на това колко харесвате себе си - когато обичате и уважавате себе си, винаги се представяте по-добре, отколкото ако се колебаете. Колкото повече се харесвате, толкова по-ефективни ще бъдете, тъй като това повишава увереността.

Живейте живот, който съответства на ценностите ви

Хората, които са наясно в какво вярват и които не правят компромиси с ценностите си, харесват и уважават себе си. Това винаги си личи за околните и създава много добро впечатление. “Законът за обратимостта” гласи, че чувствата и действията взаимодействат помежду си. Накратко, както се чувствате, така и ще се държите. Обратното също е вярно.

Бъдете смели лидери

Друг начин да изградите лидера в себе си е да практикувате смелост в качествата си. Целият живот се основава на рискове така или иначе, всеки път като се занимавате с каквото и да е, резултатът е несигурен. Рискът е в различен размер, но все пак винаги съществува, а вие го поемате. Следователно, въпросът не е дали поемате рискове, а колко умели сте в управлението им.

Поемайте интелигентни рискове

Целта е добре да оценявате и анализирате рисковете и след това да избягвате възможно най-големите. Един от начините да развиете способността си да правите това добре е като съзнателно правите неща, от които се страхувате, стъпка по стъпка. Практикувайте това, за да разширите комфортната си зона и да овладеете страха.

Признайте недостатъците си

“Да бъдеш уверен лидер не означава винаги да сте прави или последната правилна дума да е вашата”, казва Брайън Трейси. Според него, лидерите трябва да бъдат смели, но и отворени към идеята, че могат и да грешат. Не се хвалете с егото си, смелите и уверени лидери признават недостатъците си. Те са честни със себе си и с останалите.

“Отворете ума си за нови идеи, мнения и решения. Растете чрез несигурността, като практикувате правилните навици”, съветва Трейси.

Купете билети с отстъпка до 02.02. от www.briantracy.bg. Гостите, освен с нови знания, умения и бизнес идеи, ще си тръгнат и с личен едногодишен план за действие, който да започнат да изпълняват веднага.