Споровете с любимия човек могат да ни накарат да се чувстваме ужасно. Всеки от нас поне веднъж се е сблъсквал с тях. Връзката може да изкара на преден план проблеми и да предизвика неочаквани реакции. Постоянните караници с половинката ни са вредни и могат да създадат ненужно напрежение и един порочен кръг. Когато се фокусираме, лесно ще разберем основите на всеки проблем.

Представяме ви няколко съвета, които ще донесат мир във връзката.

1. Не потискайте емоциите

Не е полезно да имаме само негативни емоции и да спорим, но не бива и да пренебрегваме чувствата си. Нерешените проблеми могат да създадат голямо напрежение във връзката, като я направят непоносима.

Споделете на партньора ви какво ви тревожи. Не потискайте чувствата, а се отнасяйте с уважнеие.

2. Успокойте се

Много спорове започват заради минал проблем и могат да извадят от нас най-лошото. Вместо да реагирате първично и да направите крачка назад в отношенията ви, помислете как се чувствате и повтаряла ли се е тази ситуация и преди.

3. Корените на проблемите

Партньорите се карат, когато нещо във връзката не върви. Когато сме помолили половинката ни да измие съдовете, например, и той не го е направил, се ядосваме и си мислим, че той не няма никакво уважение към нас.

Проявете разбиране един към друг и така споровете ще намалеят.

4. Бъдете откровени

Този вид комуникация е ключът към успешната комуникация. Партньорът ви няма да разбере какво очаквате от него, ако мълчите. Важно е да споделите желанията си, като преди това сами трбява да разберете как се чувствате, какво искате и как трябва да стане.

5. Не бъдете критични

Когато някой нарани чувствата ни, се затваряме и се държим отбранително. Това ни пречи да изслушаме половинката ни.

Трябва да се научим да сваляме гарда си, за да водим по-честна комуникация. По този начин и партньорът ни ще види истинското ни Аз и ще се сближим.

6. Не е нужно да печелите непрекъснато

Когато спорим, искаме да защитим първо себе си. В това няма нищо лошо, но проблемът няма да изчезне.

Ако искате да успокоите обстановката и да проведете нормален разговор, може би трябва да пробвате нещо друго. Откажете се от спора и му споделете, че за вас е по-важен той, отколкото да го спечелите. Това не означава, че трябва да игнорирате нуждите си и да приемете само неговото мнение.

7. Търпение

Всички имаме емоционален багаж. Имаме и проблеми, които просто не можем да разрешим. Например, партньорът ви може да не е способен да отговори на този тип нужди веднага, защото нещо в миналото му му пречи. Измислете заедно план и го следвайте. Промяната изисква време и много усилия. Обещанието не е такава.

8. Професионална помощ

Ако не можете сами да разрешите проблемите, посетете професионалист. Той може да ви посъветва и да ви помогне. Терапевтите са способни да направят чудеса.