В днешно време гамата от стилни и атрактивни рамки е много разнообразна. Първото правило за избор на правилните очила е да откриете това, което харесвате и да ви накара да се чувствате уверени. Според специалисти от онлайн магазин SKY OPTIC един от начините да намерите правилната рамка, за да разкриете най-добрите си черти, е да съобразите рамката с формата на лицето, тена на кожата и модните тенденции.

Определете типа на своето лице

Първо трябва да разберете какъв е вашият тип. Общо стилистите разграничават седем основни:

  • овал – дължината е по-голяма от ширината, скулите са почти същите, като най-широката част на челото, а гладкият контур на челюстта завършва овала;
  • кръг – ниско чело, пълни бузи, скулите са най-широката част. Измерванията по дължина и ширина са еднакви, сходството с кръга се дължи на гладка линия на косата и мека заоблена брадичка;
  • квадрат – еднакво е по ширина и височина, брадичката и челюстта са масивни и ъгловати;
  • сърце – остра брадичка, постепенно се разширява до скулите, челото е най-широката част;
  • правоъгълник – почти като овал, удължено на височина, но с ъгловата челюст и широко чело, скулите са със същата ширина като челюстта и челото;
  • триъгълник – линията на скулите и ширината на челото са приблизително еднакви, постепенно се стеснява до остра брадичка;
  • ромб – подобно на овал, но челото е заострено, а брадичката е тясна, което прави линията на скулите визуално да се разширява.

Трудно е да се сведат всички хора до седем типа, но обикновено определени черти преобладават във всяко лице.

  • Какво трябва да знаете, когато избирате очила според формата на лицето си

Очилата са не само необходимост за четене, за хора с проблеми със зрението и предпазване от слънчевите лъчи, но и стилен аксесоар, който ще допълни всяка визия. За да намерите своята форма сред разнообразието от рамки, трябва да вземете предвид някои фактори:

  • определете типа на лицето си и изберете дизайна на слънчеви очила, който ще бъде оптимален за вас;
  • вземете предвид факта, че има малко чисти форми. Обикновено лицето съчетава черти от различни типове;
  • не се колебайте да пробвате възможно най-много модели, било то кръгли, квадратни, пеперуда и други. Изберете модели с различни цветове и дизайн;
  • уверете се, че аксесоарът съответства на цвета, цялостния стил и визията ви;
  • консултирайте се със стилист или консултант от оптиката, ако не можете да направите избор сами;
  • не забравяйте удобството – красотата и модата са важни фактори, но комфортът и безопасността при избора са много по-важни;
    изберете оригинални маркови дамски или мъжки очила, които ще ви служат вярно години напред.

Трябва да се чувствате комфортно, като носите тези аксесоари. Те не трябва да оказват натиск върху слепоочията и моста на носа ви. За да проверите дали това са вашите очила, трябва да се наведете напред с тях. Ако избраната рамка не се е изплъзнала до върха на носа, тогава изборът е правилен. Избраният модел трябва да пасва на пропорциите на лицето, да скрива недостатъци и да подчертава достойнството. Никеловият материал не е подходящ за хора, склонни към алергии. По-добре е да изберете сплави от неръждаема стомана, както и титан, злато или сребро. Металните аксесоари обикновено издържат много по-дълго от пластмасовите.

Изберете правилната форма

За овална форма са подходящи почти всички видове очила. Основната задача е да се поддържат хармонични пропорции. Най-добре е ширината на рамката да е равна на най-широката част на лицето или малко по-широка, а горната линия да съвпада с тази на веждите. Ако имате меки черти, опитайте се да изберете рамки с гладка форма, заоблени, без остри ъгли. Ако чертите ви са по-остри, тогава по-подходящи са строги, лаконични рамки. Най-предпочитани са моделите пеперуда, квадратни или котешко око.

Когато избирате очила за кръгла форма, трябва да обърнете внимание на моделите, които визуално издължават и го правят възможно най-близо до овал. Дайте предпочитание на рамка с прави линии и остри ъгли (квадрат, правоъгълник, триъгълник).

Сърцевидното лице има меки линии. При избора трябва да обърнете внимание да не увеличавате визуално горната част. Подходящи са заоблени, кръгли модели, тесен джъмпер, авиатор и други.

Квадратното се характеризира с широки скули и ъгловата широка брадичка. Можете да балансирате визуално пропорциите му със заоблени рамки (кръгли, овални). Те ще омекотят ъгловостта, ще придадат мекота. Препоръчват се маркови моделите тип авиатор. При избор на модели за удължена форма можете да се доверите на цветни и ярки квадратни видове. Те визуално намаляват и изглаждат грубите черти, като в същото време омекотяват ъглите.

Най-важно е да заложите на продукт, който ще ви накара да се чувствате уверени и ще изглеждате добре с него. В повечето случаи очилата ще бъдат неизменна част от вашето ежедневие. Поради тази причина вземете най-доброто за себе си.