Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, Кремена! 

 

Имам сериозен проблем със сина си, който е на 13 години. В момента е седми клас и тази година трябва да кандидатства, но отказва да ходи на уроци и се отнася несериозно към това, което му предстои. Не знам как да го накарам да разбере колко е важно да учи. Пробвах и с добро, и с лошо, но нищо не помага. Притеснявам се за бъдещето му, но съм безсилна. Моля Ви, посъветвайте ме какви стъпки да предприема.

 

Т.

Здравейте Т.,

този въпрос притеснява доста родители на деца в 7-ми клас, тъй като от представянето им зависи училището, в което ще учат по- нататък. За децата периодът е много труден, тъй като е свързан с повече натоварване и много родителски очаквания. Разбирам притеснението и безсилието Ви, тъй като говорим за едно дете на 13 години, което е вече голям човек и на което очевидно не можете да въздействате със заповеди и заплахи. Според мен има някаква основателна за него причина, поради която синът Ви не иска да ходи на уроци и се отнася несериозно към подготовката си за кандидатстване. Той вече е голям човек, който има свои предпочитания, идеи, желания и е добре Вие да възстановите връзката помежду Ви, да се опитате да чувате и разбирате посланията, които той може би индиректно Ви отправя и които са обяснения за неговото нежелание. Обикновено в такива ситуации ние родителите заставаме в една конфронтативна позиция и осъзнавайки безсилието си се опитваме да използваме властта си чрез награди и наказания да караме децата си да направят това, което искаме. Често това води у децата до отчуждаване, отдалечаване, правене напук, бунт, нехайство, нежелание и т. н.

Мила Т., според мен е изключително важно ние да не губим връзката си с нашите деца, независимо на каква възраст са те. Това означава винаги да се стараем да създаваме в семействата си среда на доверие и разбиране. Улисани в трудното и забързано ежедневие обаче това не винаги е толкова лесно, затова Ви препоръчвам книгата на д-р Томас Гордън „Трениране на успешни родители”, а също и ако във Вашия град се провеждат курсове по ТУР (Трениране на Успешни Родители), да посетите такъв, защото е важно как комуникираме, какви умения използваме, за да създаваме добри взаимноудовлетворяващи отношения с близките си.

Също така Ви препоръчвам да поговорите сериозно със сина си. Обяснете му как се чувствате от създалата се ситуация, поговорете откровено, спокойно и необвиняващо за това колко се безпокоите за неговото бъдеще. Може би ще са необходими няколко такива разговора. Важно е да не се отказвате, да не обвинявате и заедно да търсите решения. Препоръчвам Ви също така да говорите за това, което него го интересува, за увлеченията и приятелствата му, за желанията и мечтите му. Някъде там се крие и отговорът защо той на този етап се държи така. Самата Вие бъдете откровена и доброжелателна, научете се заедно да споделяте един с друг, да се разбирате и приемате различията си.
Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук