Днешните тийнейджърите са изправени пред множество и какви ли не изкушения, които често ги карат да прекарват прекалено време пред екраните на своите смартфони, таблети или компютри. Въпреки това, движението на открито е от съществено значение за тяхното физическо и психическо здраве. Ето няколко съвета как да мотивирате тийнейджъра си да излиза повече навън:

- Спортни занимания: Предложете на тийнейджъра да се занимава с различни спортове на открито като футбол, волейбол, баскетбол или плуване. Такива занимания не само са полезни за здравето му, но и със сигурност ще могат да бъдат забавни и ангажиращи съзнанието му.

- Предложете му активни занимания на открито: Предложете на своя тийн да замени геймърския стол с градинската люлка. Прекарването на време на открито в градината ще му даде възможност да се наслади на свежия въздух и природа, докато се забавлява или чете любима книга.

- Стимулирайте го с изненади: Предложете му да ви помогне с нещо в двора, като разбира се, за това си усилие ще получи изненада. Можете да му предложите посещение на интересно място като например увеселителен парк със зона за приключения, ботаническа градина или да посетите най-близкия до вашия град водопад или езеро. Ще се изненадате приятно как нещо толкова обикновено на пръв поглед като изживяване може да накара подрастващите да излязат от дома и да опитат нещо ново и интересно.

- Изкуство и ръчни занимания: Предложете на съкровището си да се занимава с различен вид изкуство и ръчни занимания на открито като рисуване, скулптуриране, фотография или градинарство. Тези дейности от една страна ще развиват творческото му мислене, а от друга ще му дадат възможност да изрази своите умения и интереси.

- Прекарвайте време заедно: Покажете му, че можете да се забавлявате заедно на открито. Създайте специални моменти като например пикник в градината или кино под звездите в двора, сгушенини на градинската люлка заедно. Така тийнейджърът също ще се забавлява и ще цени времето, прекарано с вас.

- Бъдете пример: Като родители знаете, че добрият пример винаги е от първостепенно значение - покажете на детето си, че също наслаждавате на времето навън, особено когато сте заедно. Накарайте го да повярва, че на открито също може да бъде не по-малко забавно, отколкото на геймърския стол или пред екрана.

Със сигурност включването на тези съвети в ежедневието на тийнейджъра ви ще допринесе за по-здравословен начин на живот и по-балансирано използване на времето му. Поощрявайте го при всеки удобен момент да изпробва различни занимания и да открие какво най-много му харесва.