Яденето на една голяма салата поне веднъж на ден e неизменна част от здравословния начин на живот. Нямате времето да си приготвяте салата всяка вечер? Не се тревожете - тук идваме на помощ. Представяме ви лесен план за да приготвянето на всички салати за цялата седмица наведнъж! Следвайте тези прости съвети и вашето обедно похапване ще има същия прекрасен вкус както в понеделник, така и в петък.

В този план има много място за креативност. Въпреки че правите и 5-те салати наведнъж, това не означава, че трябва да са еднакви, можете да ги разнообразите с различни топинги и дресинги. Това е чудесен начин да спестите време и пари, както и да бъдете сигурни, че всекидневно получавате необходимата ви доза витамини и полезни елементи, нужни за здравословен живот и постигане на желаното тегло.

Какъв контейнер да използвате?

Къде работите и как стигате до работното си място ще даде отговор на въпроса какъв контейнер ще ви е най-полезен. Тези от специална пластмаса и с капак са най-разпространеният вариант, защото са леки – чудесен избор, ако ви се налага да носите повечко неща със себе си на работа или отивате пеш, с колело или градски транспорт. Този вид контейнери са удобни и защото се събират в хладилни кутии за обяд, които са ви необходими, ако офисът ви не разполага с хладилник или ви се налага да ядете в движение.

Освен пластмасовите контейнери, можете да използвате и стъклени буркани. Те ще се повече харесат на хората, които се притесняват да ядат от пластмасови съдове. Стъклените контейнери са чупливи, така че са най-удобни за шофьорите и за хората, които отиват пеш на работа. Ако се спрете на тях, трябва да се уверите, че стоят с дъното надолу докато ги пренасяте.

И двете опции са подходящи за всеки бюджет – около 2 лв. за пластмасовия контейнер и около 4-5 лв. за стъкления буркан. Спокойно можете да ги миете в миялната машина, освен това са предназначени за дълготрайно използване, благодарение на което се намалява замърсяването на околната среда.

Как да пакетирате:

Пластмасови контейнери

Изберете такъв с правоъгълна форма. Лесно ще намерите свободно място в хладилника си за него, освен това в него има повече пространство за зеленчуците.

1. Започнете със зелените зеленчуци. За да спестите време, купете си пакет вече измити зелени зеленчуци. Ако използвате зеленчуци, които са домашно производство, се убедете, че са напълно сухи, преди да ги пакетирате. Количеството оставяме на вас.

2. Добавете зърнени култури и плодове. Дойде ред на морковите, доматите (използвайте чери), чушките, броколите, царевицата, даже и плодове като гроздето – всичко вкусно и полезно, което си наумите! Подсушете всеки от тях с домакинска хартия, за да останат свежи по-дълго.

3. Добавете протеин. За целта можете да добавите тофу, пилешко месо, твърдо сварени яйца, определени видове сирене (като чедър), киноа или кафяв ориз. Можете да добавите още авокадо, ядки и даже ситно нарязани ягоди.

4. Дръжте дресинга отделно, до момента на консумиране на салатата. Можете да го носите със себе си или пък да оставите бутилчицата или бурканчето в хладилника в офиса ви, ако има такъв.

Стъклени буркани

Вие преценете какъв точно буркан да използвате като размери. Добре е да има по-широко дъно, за да има повече място за продуктите. Използвайте този вид контейнер само ако сте сигурни, че ще успеете да го държите в изправено положение.

1. Започнете с дресинга. Дръжте буркана изправен, така вашият дресинг ще остане на дъното, разделен от останалите съставки. Това е много удобно предимство, ако не искате да носите отделен съд за дресинга.

2. Зеленчуците са следващите. Започнете с по-твърдите зеленчуци, като моркови, лук, репички – все неща, които ще имат чудесен вкус, когато се смесят с дресинга. След това преминете към останалото – като чери домати и белени чушки.

3. Време е за зелените вкусотии. Те трябва да заемат поне половината от буркана. Както споменахме и по-горе, може да ползвате пакетирани зелени растения, за да си спестите време, само бъдете сигурни, че са сухи.

4. Протеинът идва последен. Вече знаете в кои продукти има протеин. Трябва да сложите протеина след зелените зеленчуци, защото той тежи повече и така ще освободи допълнително място.

5. Разклатете или сипете, когато сте готови. Когато дойде време за обяд, разклатете хубаво буркана, за да се смеси дресингът с останалите продукти или изсипете съдържанието в купа и разбъркайте.

Списък с покупки

Ето ви пример какво да купите, за няколко броя салати:

1. Няколко плика с различни зеленолистни.
2. 2 краставици.
3. 2-3 чушки.
4. 5 средни моркова.
5. 1 пакет с чери домати.
6. 1 чепка грозде.
7. 2 опаковки тофу.
8. 1 пакет със слънчогледови семки.
9. 2 броя авокадо.
10. Лук, репички.
11. Бутилка от любимия ви дресинг за салата.