Известният шеф готвач Станислав Полески, който има повече от 20 години опит в най-големите хотели в Москва, Сочи и Лондон, споделя своята тайна авторска рецепта за любимата на всички салата Мимоза, превърнала се в ястие от световна величина.
Опитайте да приготвите този шедьовър у дома, като замените някои съставки с по-достъпни. Запасете се с необходимите съставки и се пригответе да опитате класическа салата в нова интерпретация още сега!
Необходими продукти:
За салатата:
- 240 гр картофи
- 220 гр моркови
- 120 гр риба мускун
- 30 гр черен дроп от риба
- 15 гр яйчен белтък
- 15 гр яйчен жълтък
- 60 гр сметана 33-35% масленост
- 12 гр микрозелени растения
- 60 гр паламуд сос
- 60 гр уасаби сос
- 60 гр сос аншоа
За соса паламуд:
- 20 гр яйчен жълтък
- 5 гр паламуд
- 4 гр лимонов сок
- 6 гр дижонска горчица
- 15 мл вода
- 10 гр нерафинирано растително масло
- сол и черен пипер на вкус
За соса уасаби:
- 47 гр японска майонеза
- 5 гр уасаби паста
- 8 гр лимонов сок
- бяла захар на вкус
За соса от аншоа:
- 20 бр яйчен жълтък
- 6 гр дижонска горчица
- 6 гр аншоа в масло
- 12 гр вода
- 4 гр лимонов сок
- 12 гр нерафинирано растително масло
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Изпечете картофите и морковите във фурната, охладете и настържете на ситно ренде. Нарежете муксун на малки кубчета. Като алтернатива можете да използвате консервирана риба тон. Намачкайте леко черния дроб с вилица. Тук черният дроб на треска може да бъде алтернатива. Сварете яйцата и отделно настържете жълтъка и белтъка.
За да приготвите сос от паламуд, в блендер разбийте жълтъците, паламуда, лимоновия сок, горчицата, водата и солта до гладкост. Без да спирате блендера, налейте растителното масло, докато се поеме напълно в сместа.
За да приготвите сос уасаби, смесете всички съставки до гладкост.
За да приготвите соса с аншоа, разбийте в блендер жълтъците, горчицата, аншоата, водата и лимоновия сок до гладкост. Без да спирате блендера, налейте на тънка струйка олиото и разбийте до гладкост. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Смесете картофите, морковите, муксуна и протеините отделно със сосовете.
Подредете всички съставки на слоеве. Гарнирайте с жълтък и микрозелени.
Да ви е вкусно!