Известният шеф готвач Станислав Полески, който има повече от 20 години опит в най-големите хотели в Москва, Сочи и Лондон, споделя своята тайна авторска рецепта за любимата на всички салата Мимоза, превърнала се в ястие от световна величина.

Опитайте да приготвите този шедьовър у дома, като замените някои съставки с по-достъпни. Запасете се с необходимите съставки и се пригответе да опитате класическа салата в нова интерпретация още сега!

Необходими продукти: 

За салатата:

- 240 гр картофи

- 220 гр моркови

- 120 гр риба мускун

- 30 гр черен дроп от риба

- 15 гр яйчен белтък

- 15 гр яйчен жълтък

- 60 гр сметана 33-35% масленост

- 12 гр микрозелени растения

- 60 гр паламуд сос

- 60 гр уасаби сос

- 60 гр сос аншоа

За соса паламуд:

- 20 гр яйчен жълтък

- 5 гр паламуд

- 4 гр лимонов сок

- 6 гр дижонска горчица

- 15 мл вода

- 10 гр нерафинирано растително масло

- сол и черен пипер на вкус

За соса уасаби:

- 47 гр японска майонеза

- 5 гр уасаби паста

- 8 гр лимонов сок

- бяла захар на вкус

За соса от аншоа:

- 20 бр яйчен жълтък

- 6 гр дижонска горчица

- 6 гр аншоа в масло

- 12 гр вода

- 4 гр лимонов сок

- 12 гр нерафинирано растително масло

- сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Изпечете картофите и морковите във фурната, охладете и настържете на ситно ренде. Нарежете муксун на малки кубчета. Като алтернатива можете да използвате консервирана риба тон. Намачкайте леко черния дроб с вилица. Тук черният дроб на треска може да бъде алтернатива. Сварете яйцата и отделно настържете жълтъка и белтъка.

За да приготвите сос от паламуд, в блендер разбийте жълтъците, паламуда, лимоновия сок, горчицата, водата и солта до гладкост. Без да спирате блендера, налейте растителното масло, докато се поеме напълно в сместа.

За да приготвите сос уасаби, смесете всички съставки до гладкост.

За да приготвите соса с аншоа, разбийте в блендер жълтъците, горчицата, аншоата, водата и лимоновия сок до гладкост. Без да спирате блендера, налейте на тънка струйка олиото и разбийте до гладкост. Подправете на вкус със сол и черен пипер.

Смесете картофите, морковите, муксуна и протеините отделно със сосовете.

Подредете всички съставки на слоеве. Гарнирайте с жълтък и микрозелени.

Да ви е вкусно!