За да нарушиш модела си за срещи с токсични мъже, ето кои са основните предупредителни знаци, които трябва да търсиш.

Жалко е, че много прекрасни жени са във връзки с мъже, които изглеждат като „единствения”, а след това се оказват емоционално недостъпни - или по-лошо, емоционално злоупотребяващи.

Повтарящият се модел за срещи с токсични мъже е изтощителен.

Ако искаш да се движиш напред и да намериш истинската любов в трайни и здрави взаимоотношения, важно е да се научиш как да разпознаваш признаците на емоционално недостъпните мъже, както и манипулативните им и опасни черти, свързани с нарушенията на личността.

Била ли си някога с мъж, който се затваря и е емоционално недостъпен точно в момента, в който се нуждаеш най-много от него? Дали е изглеждал емоционално зрял и отзивчив, когато сте се срещнали за първи път, а след това е започнал да става студен, да се затваря, да се отдалечава и да се отдръпва, точно когато се приближаваш към него?

Може да си била разстроена, когато не е бил до теб. Или може би си оправдала дистанцирането му. Може би ти е казал, че си виновна, че си твърде нуждаеща се или прекалено емоционална. В крайна сметка най-вероятно си започнала да се чудиш дали той е правилният човек за теб и дали трябва да спреш да се виждаш с него. Ако този модел е продължил достатъчно дълго, вероятно връзката е приключила.

С времето си се излекувала и си намерила смелостта да опиташ отново с нов човек, който изглежда може да ти даде любовта и подкрепата, които предишният не ти е дал. Ти си си казала, че е всичко, което бившият ти не е, отворила си отново сърцето си и си започнала да изразяваш чувствата си.
Тогава не можеш да повярваш. Това се случва отново.

Новият ти приятел започна да се дистанцира и да се отдръпва - точно като предишния. Гласът в главата ти започна да крещи: "Как бих могла отново да си позволя това?"

Няма място за срам и вина. Вината не е твоя.

Проблемът, който имаш, е често срещан. Опитай се да не измъчваш себе си и да не влезеш в голямата спирала на срама, ако това ти се е случило. Вместо това, ни позволи ми да ти помогнем да научиш как да идентифицираш хората, които най-вероятно ще направят това. Те не са непременно лоши. Вероятно не са наясно с неспособността си да бъдат емоционално достъпни.

Защо продължаваш да си падаш по тези емоционално недостъпни мъже?

Д-р Харвил Хендрикс, автор на книгата "Получаване на любовта, която искаш, ръководство за двойки” и съосновател на Imago, терапия за двойки със своята съпруга, има интересна теория. Тя гласи, че сме склонни да ни привличат хора, които ни напомнят на отрицателните характеристики на нашите родители.
Изглежда лудо, нали? Защо някой би бил привлечен от това?

Хендрикс предполага, че това е, защото сме привлечени от всеки, който изглежда и се чувства като у дома си.

Когато новият мъж ни привлече и ни напомня за родителската фигура, която не ни е давала необходимото, сме супер привлечени към него, защото изпълнява детската фантазия, че най-накрая ще получим любовта на майката или бащата, които никога не сме имали.

Най-добрият начин да се увериш, че може да забележиш признаци на мъж, който няма да бъде емоционално достъпен, е да забавиш нещата.

Няма да можеш да кажеш дали той ще бъде емоционално достъпен или емоционално злоупотребяващ, докато не му дадеш известно време. В действителност, отнема около две години, докато фазата "с висок допамин" на новата любов приключи. Тогава ще разбереш истинската личност на човека, с когото си.

Две години може да изглеждат като дълго време, за да изчакаш, но трябва да потърсиш по-дълбоко, за да разбереш кой наистина е той, ако искаш да си сигурна, че няма да се държи по начин, който е манипулативен и опасен.

Също така е важно да се довериш на собствените си емоции. Как се чувстваш, когато си с него всеки ден? Чувствителен ли е към теб, когато се чувстваш тъжна, а не само когато си щастлива?

Трябва да се грижиш за себе си и да си наясно, когато един мъж не е добър за теб, без значение колко си изкушена да се опиташ да оправиш връзката си с него, като го "поправиш".

За да опростим нещата, ще ти покажем списък с личностните черти, разделени по категории, които професионалистите в областта на психичното здраве използват, за да опишат хора с нарушения на личността, които ги карат да имат емоционална връзка с други хора, както и тези, които се срещат при мъжете с подобен стил на привързаност.

Черти, свързани с антисоциалното разстройство на личността

Смята се, че хората с антисоциално разстройство на личността, известни също като социопати или психопати, са около 1 до 4% от населението. Трябва да се страхуваш от такъв човек.

От трите вида емоционално недостъпни мъже, пояснени тук, те са най-злоупотребяващи и манипулативни. Те са опасни и трудни за идентифициране, защото често разчитат на повърхностен чар и хумор, за да привлекат хората и след това да манипулират емоциите им. Момчетата с този проблем често свършват в затвора.

Мъжете с антисоциално разстройство на личността обикновено показват следните черти, характеристики и поведение:

1. Неуважение

Те не спазват законовите, моралните или етичните кодекси на правилното и грешното. Не изпитват чувство за вина и разкаяние, когато нарушават закона или нараняват другите.

2. Нечестност

Те лъжат многократно и използват другите за лична изгода, тъй като виждат хората като обекти, от които да имат полза. Те имат малка или никаква загриженост за това как манипулирането им причинява психическо, физическо или емоционално увреждане на всеки, различен от тях.

3. Импулсивност

Склонни са да бъдат импулсивни и се въздържат от планиране. Живеят за момента и изпитват трудности с отлагането на удовлетворение. Освен това често имат пристрастяващо поведение.

4. Агресия

Склонни да бъдат раздразнителни и агресивни, до степен да се борят или да нападат други. Могат да се разгневят, когато нещо не стане по техния начин и използват заплахи или физическо насилие, за да доминират над другите.

5. Безразсъдство

Не обръщат внимание нито на собствената си безопасност, нито на тази на другите. Често търсят сензация и поемат опасни рискове.

6. Безотговорност

Вероятно е да не плащат финансовите си задължения, тъй като са свикнали да мамят другите, за да получат това, което искат.

Черти, свързани с нарцистично разстройство на личността

Смята се, че хората с нарцистично разстройство на личността са около 6% от населението. Това е типът личност, който е най-лесен за привличане. Тези момчета ще ти създадат впечатлението, че са много успешни. Ще те очароват и ще се възползват от похвалата, за да те засмучат. След като го постигнат, ще бъдат пренебрежителни и дори ще те омаловажават. Имат малък капацитет емоционална достъпност. Те изискват възхищение и лесно се разгневяват.

Мъжете с нарцистично разстройство на личността обикновено показват следните черти, характеристики и поведение:

7. Грандиозност

Грандиозни са и очакват да бъдат признати за по-висши от другите.

8. Нереалистичност

Заети са с фантазии за неограничен успех, сила, блясък, красота или идеална любов.

9. Самонадеяност

Вярват, че са "специални" и трябва да се свързват с хора с висок статус.

10. Нуждаещи се

Имат изискване за прекомерно възхищение и чувство за право.

11. Хищничество

Възползват се от другите, за да постигнат своите цели.

12. Липса на грижа

Липсва им съпричастност и не желаният да опознаят чувствата и нуждите на другите.

13. Завист/параноя

Завиждат на другите и вярват, че те им завиждат.

14. Надменност

Имат арогантно поведение или нагласи.

Черти, свързани с избягващ стил на привързване

Хората с избягващ стил на привързване са около 25% от населението. Това не се счита за психиатрична диагноза. Корените на този стил в отношенията между възрастните могат да бъдат проследени до родителите, които не са били емоционално отзивчиви в детството. Макар че тези хора могат да живеят нормален и продуктивен живот, изпитват трудности с емоционалното си свързване в отношенията си с възрастните. Те ще те завладеят, когато имаш емоционални нужди. Ще се оттеглят и ще замълчат. И ще имат по-скоро отрицателен отговор към теб, ако си несигурна и залепена към тях. Вероятно ще бъдеш привлечена от този стил на привързаност, ако си несигурна и разтревожена. Тези момчета изглеждат надеждни. Проблемът е, че когато се приближиш, ще им е трудно да ти дадат емоционален комфорт. На свой ред това ще те направи по-несигурна.

Мъжете с избягващ стил на привързване обикновено показват следните черти, характеристики и поведение:

15. Социален дискомфорт

Малко им е неудобно да се доближават до другите.

16. Недоверие

Те искат емоционално близки отношения, но им е трудно да се доверят или да зависят от другите.

17. Самозащита

Притесняват се , че ще бъдат наранени, ако другите се приближат прекалено.

18. Емоционално потискане

Често се чувстват некомфортно с емоционална близост.

19. Негативност

Те имат негативни възгледи за себе си и хората, които обичат.

20. Подозрителност

Не вярват на намеренията на своите партньори.

21. Дистанцираност

Търсят по-малко интимност от партньорите си и често потискат и отричат чувствата си.

Разбирането на стиловете на привързаност и тяхното въздействие върху интимните отношения е един от най-добрите начини за осигуряване на здравословни отношения. Емоционалната наличност е ключът към „сигурната привързаност“. Това е емоционална връзка, която създава силни връзки на привързаност и помага на взаимоотношенията да продължат до живот.

Така че знаем кога да избягаме... и колко бързо.

Помисли за възможността да си тръгнеш от мъж с антисоциални личностни черти. И бъди предпазлива, ако останеш във връзка с човек с нарцистични черти или с избягващ стил на привързване, особено ако си несигурна в отношенията си.

Все пак не се примирявай.

Всеки заслужава да се радва на прекрасна емоционална връзка. Всички искаме връзка, в която ни обичат и изслушват. Да бъдеш в състояние да разпознаеш тези, които са по-склонни към емоционална дистанцираност, ти дава огромно предимство да избираш добре.

Любовни взаимоотношения до живот изискват да знаеш кога, къде и в кого да „инвестираш“.

Вместо да попадаш в отношения с грешния човек, намери такъв, който може да ти даде това, от което имаш нужда.