Във времето, в което живеем в момента, всички разбираме колко е важно носенето на маска, защото тя спомага да се забави разпространението на болести и вируси. Възможно е обаче да изпитвате известно раздразнение по лицето си, в зоните където носите маската. Мнозина от нас изпитват сухота, дразнене или получават обриви. Какво е решението, тъй като все пак се налага да носим маски? Ето няколко бързи съвета и предложение за възстановяваща маска за лице а-ла „направи си сам“, която може да помогне да избегнете някои от тези кожни раздразнения:

Изберете правилната маска

На пазара се предлага разнообразие от маски. Не липсват и креативни и забавни възможности сред тях. Важно е обаче да се уверите, че сте избрали такава, която пасва удобно на лицето и е направена от дишащ материал. Не всички тъкани са еднакви и понякога наличието на полиестер може да задържи потта, да предизвика дразнене или акне. Платът e от съществено значение, особено ако кожата на лицето ви се е склонна към обриви. Потърсете маски направени от памук, защото той попива потта и позволява на кожата да диша. Не използвайте повторно маската си – така ще спрете разпространението на микроби и бактерии. Редувайте маските, които носите; редовно ги перете, тъй като това ще намали чувствителността на кожата и появата на обриви.

Подгответе кожата си, преди да сложите маска

Точно както подготвяте тялото си – като го овлажнявате – преди да си облечете дрехите, така и преди да си сложите маска, трябва да използвате и овлажнител за лице с хидратиращи свойства. Използвайте продукти съдържащи съставки като лайка и алое вера, известни със своите успокояващи и овлажняващи свойства. Хидратацията може да спомогне за предотвратяване на кожните раздразнения. Опитайте се да избягвате тежкия и мазен грим, тъй като той може да запуши порите на лицето и врата. Ако си слагате грим, използвайте такъв на минерална основа и със съставки като титанов диоксид, който абсорбира мазнотата от кожата.

Погрижете се за кожата си след носене на маска

След дълъг ден на носене на маска не забравяйте да помогнете на кожата си с хидратиращи продукти без съдържание на сулфати. Последните са силни почистващи съставки, които променят мастната (липидната) структура на най-горния слой на кожата, епидермиса, и причиняват раздразнения. След като свалите маската, не забравяйте да измиете лицето си с нежен лосион с хидратиращи почистващи съставки, които да премахнат мръсотията и мазнините от кожата. Избягвайте използването на гореща вода, защото тя може да раздразни и дехидратира кожата на лицето. Използвайте хладка вода, тъй като кожата е вече чувствителна и така предотвратявате по-нататъшното й дразнене. Завършете процеса, като нанесете овлажняващ крем с антиоксиданти и етерични масла, които могат да възстановят и успокоят кожата ви.

Ако изпитвате прекомерна сухота, дразнене или сърбеж, можете да си направите и овлажняваща маска.

Ще ви трябват три основни съставки:

• 3 супени лъжици овесени ядки
• 2 супени лъжици Успокояващ гел Herbal Aloe
• 1 супена лъжица мед

Указания: Сварете овесените ядки с 2 супени лъжици вода в микровълнова фурна за 20 до 30 секунди. Извадете ги и добавете 2 супени лъжици Успокояващ гел Herbal Aloe и 1 супена лъжица мед към горещите овесени ядки. Оставете сместа да се охлади и след това я разнесете върху лицето, за предпочитане с четка за лице. Оставете да действа 15 до 20 минути. Овесените ядки и медът са известни със своите овлажняващи свойства, а Успокояващият гел Herbal Aloe съдържа съставки за освежаване на кожата. Накрая, изплакнете лицето си обилно с топла вода и разнесете щадящ почистващ лосион без сулфати.

Въпреки че може да е малко неудобно да носите маска, не можем да подчертаем достатъчно силно колко е важна тя за вашето здраве и здравето на хората около вас. И ако в момента изпитвате кожни раздразнения, помнете, че това е само временно и последвайте тези прости съвети, за да усетите подобрение. Освен това не забравяйте, че продуктите, които използвате върху лицето и тялото си, също са от значение за начина, по който кожата ви изглежда и се чувства. Затова избирайте щадящи продукти, които благодарение на своите съставки могат да доведат до чудесни резултати.

Автор: Лора Шакон-Гарбато, директор за целия свят на отдел „Обучение по продукти за здравословно хранене и козметика“ към Herbalife Nutrition