Гел лакът от известно време е заменил традиционния лак за нокти, благодарение на трайността на своето покритие. Бляскавият му вид завладява сърцата на дамите. Най-хубавото е, че ако нямате възможност да посетите професионалист, с помощта на комплект за маникюр бихте могли да се справите също толкова добре, както ако посетите салон.

Комплектът за маникюр включва пълен набор от инструменти за оформяне на маникюр и педикюр. Съществуват различни по големина сетове. Обикновено те включват UV/ LED лампа, няколко цвята гел лак, база (основа за нокти), топ лак, ножичка/избутвач за кожички, буфер блок, пила за нокти, масло за кожички, клинсер (течност, която сваля лепкавия слой), течност за сваляне на гел лака, инструкции за работа. В някои комплекти за маникюр са включени електрическа пила, както и прахоуловител. Тези сетове стават все по-популярни и дамите все по-често се решават на това да оформят сами ноктите си у дома с тяхна помощ.

В следващите редове ще дадем подробни насоки за това как да си направите перфектните нокти у дома с помощта на комплект за маникюр.

Подготовка

Началната подготовка включва оформяне на ноктите. Тенденциите във формата на ноктите се променят постоянно. Дали ще са заоблени, бадемовидни, с остра форма или с естествена дължина зависи изцяло от вашето желание и настроение.

Следва да обработите нокътните плочки с така нареченото надраскване на нокътната повърхност за да може да се закрепи по-добре самият гел лак. Най-удобно е да се обработват нокътните плочи с абразивна пила или електрическа пила за нокти. Хубаво е да омекотите самите кожички около ноктите така, че те по-лесно да могат да бъдат избутани или изрязани. Това зависи изцяло от вас и вашите умения. Не съветваме да мокрите ноктите си непосредствено преди самата процедура, тъй като те омекват, а това би нарушило дълготрайността на покритието.

Обезмасляване

След като сте оформили и подготвили ноктите е необходимо те да бъдат обезмаслени така, че да бъде премахнат естествения липиден слой. По този начин подготвяте основата на нокътя за последващото покритие с база за накти.

База за гел лак

Важна стъпка преди да нанесете цветния лак е да поставите база за гел лак. Този продукт подготвя повърхността, като я изравнява и полира. Основата се нанася на тънък слой за да получите красив гланцов блясък. Ролята на основата за гел лак е да създаде специален молекулярен слой между гел лака и нокътя. Базата за гел лак има и функцията да предотврати проникването на оцветяващи пигменти, които се съдържат в цветните лакове в кератиновия слой на нокътя.

След като нанесете основата/база поставете ръцете си в UV/LED лампата за толкова време, колкото е посочено в инструкциите за работа с този тип уреди. Втвърденият основен слой има лепкава повърхност, която лесно се отстранява с помощта на специален разтвор, който всеки комплект за маникюр включва.

Цветен гел лак

Идва моментът, в който да нанесете и цветния лак. Класическата техника включва два или три слоя слоя. На пазара се предлагат и лакове с доста добра покривност и понякога само с едно нанасяне получавате оптимален ефект. След като нанесете цветното покритие поставете ръцете отново в UV/LED лампа.

Топ/Финиш лак

Топ лакът се нанася в края на процедурата и негова основна задача е освен да запечата предходните слоеве, да осигури защита от възможни механични повреди, но и да придаде блясък на ноктите. След като го нанесете поставяте ръцете отново в лампа. Лепкавият слой се отстранява със специалния разтвор за тази цел. С тази стъпка вашият маникюр е готов.

Следвайки горните няколко стъпки с времето ще усъвършенствате направата на своите нокти у дома с помощта на комплект за маникюр. В NailsBg може да намерите различни сетове, включващи различни компоненти според вашите нужди и цели. Стига да имате желание, бързо ще се специализирате. Успех!