Ако приятелките ти са твоето семейство... Ако празнувате всеки малък успех и се подкрепяте при всеки проблем... Ако можете да седите с часове на дивана, без да кажете друго освен „Подай чипса” или пък да говорите с часове, без да изчерпате нито за миг темите за разговор. Ако си казвате истината за всичко – от модните грешки до вредните любовни връзки. Поздравления - имаш щастието да си намерила безценни приятелки, които ще те подкрепят във всеки момент!

Тогава защо понякога пренебрегваме това щастие в живота си? Разбира се, част от нас са омъжени или имат сериозни връзки, които изискват по-голямата част от времето ни. И да, всички имаме кариера и семейни задължения, но не трябва ли и добрите приятелства да са част от приоритетите ни?

Дори да намираш време за приятелките си, има начини да станете още по-близки и да заздравите приятелството си.

Изпращайте писма с бавната поща

Да, точно така, „Български пощи” все още работят и хората все още изпращат писма по бавния начин. Да изпратиш един бърз имейл може да е лесно, но изпращането на хартиено писмо или картичка изисква друг вид усилие и е много по-лично. Получаването на реален плик с писмо в пощенската ти кутия от приятел, винаги е вълнуващ и мил жест, който всички ще оценят. Така че – защо не зарадваш момичетата с такава картичка за следващия специален повод.

Изключете новите технологии

Това винаги ни се струва много лесно на теория, но на практика телефонът е залепен за ръката ни. Пръстите ти автоматично се стрелкат към екрана, щом той присветне с ново съобщение. Ако имаш лошия навик да проверяваш съобщенията и пощата си, докато си на вечеря, просто изключи телефона си, за да не се изкушаваш. Когато го включиш отново, съобщенията ще си бъдат там, а шансът да пропуснеш нещо изключително важно, е нищожен.

Определяйте си срещи само двете

Лесно е да разчиташ на груповите срещи, когато искаш да се видиш с приятелите. Но истината е, че най-приятното и плодотворно време е, когато сте на четири очи. Имаш различни приятели поради различни причини, затова е добре да се срещаш с приятелката, на чието рамо плачеш, отделно от приятелката, с която обичаш да купонясваш. Когато сте само двете, срещите ви ще имат по-личен характер, което ще заздравите връзката ви най-пълноценно и ще се опознаете най-добре.

Помни важните дати

Ясно е, че трябва да помниш рождените дати, но какво ще кажеш за годишнините? Помни и тъжните, и веселите поводи. Ако запомниш годишнината от смъртта на някой близък на твой приятел, това ще им покаже, че могат да разчитат на теб и че те е грижа както за щастието им, така и за проблемите им.

Забрави за завистта

Вероятно всички сме се сблъсквали със завистта между приятелки, но тя няма място между най-добри приятелки. Дори твоят живот в момента да е пълен хаос, а най-добрата ти приятелка да жъне успехи един след други, никога не знаеш какво е подготвило бъдещото ти. Не завиждай, не злорадствай, трябва да подкрепяш приятелките си в трудни моменти и истински да се радваш на успехите им, защото колелото на живота се върти и един ден приятелките ти ще трябва да те подкрепят в подобни моменти.

Изслушвай

Обикновено хората обичат да говорят най-много за себе си, защото ги кара да се чувстват обичани и значими, но понякога прекаляват. Не обсебвай разговора на масата, не бъди момичето, което показва снимки от последната си екскурзия, оплаква се от работата или иска личен съвет, още преди сервитьорът да е донесъл менюто. Прекарвай качествено време с приятелките си, изслушай всяка една на масата. Защото, ако ти си позната като бъбривката, която винаги говори за себе си, приятелките ти ще спрат да те търсят за съвет, ще спрат да ти споделят най-личните си тревоги, а така не се градят здрави взаимоотношения. Ако усещаш, че говориш много за себе си, а не си сигурна какво се случва в живота на приятелките ти, ако те избягват да ти споделят, значи е време за промяна. Какво ще кажеш следващия път, когато се видите, да се съсредоточиш върху слушането, задаването на въпроси и показването на интерес. Всяка от нас има свой вълнуващ живот, не мисли, че си центърът на Вселената.

Бъди активна в комуникацията

Да общуваш често с всичките си приятели, може да е трудно, но е важно, защото така те ще знаят, че мислиш за тях и ги цениш. Лесен начин да поддържате честа комуникация, е да изберете определена дата, на която да се виждате. Щом запишете уговорките в календара, ще е по-лесно и двете да сте на линия, защото други ангажименти ще отидат на заден план. При приятелствата от разстояние е важно да наваксвате чрез чата или разговори по телефона, можете отново да си изберете определена дата и да се отдадете на един дълъг, ползотворен разговор пред видеокамерата на компютъра ти. Обикновено, когато сте с приятели, е добре да изключите технологиите, но в някои случаи те са незаменим помощник. Използвай ги мъдро и често.