За децата, страдащи от аутизъм, един от най-стресиращите моменти са "преходите" - разходките из коридорите в училище или към автобусната спирка - тъй като сетивността им често е неконтролируема, а в такъв момент може да се почувстват претоварени и объркани.

За да помогнат за облекчаването на тези неприятни моменти, група студенти, записани в клас по предприемачество към Университета в Минесота, решили да създадат решението под формата на раница.

Децата с аутизъм разчитат на одеала с тежести или компресиращи жилетки, за да се успокояват, но раницата Nesel Pack, предназначена за възраст от 6 до 12 години, съчетава положителните елементи от тези пособия в един по-функционален продукт.

"Имахме стотици срещи с родители, ерготерапевти, учители и лидери на асоциации, свързани с аутизма, в които се опитвахме да разберем какво да направим, за да бъде най-полезно за учениците", обяснява завършващата тази година Марта Пиетрушевски, главен изпълнителен директор на компанията. "Получаваме само положителни отзиви и вярваме, че раницата Nesel Pack наистина ще може да подобри живота на нуждаещите се ученици".

Това, което различава синята Nesel Pack от останалите раници, е нейната издръжливост. Дъното е изработено от подсилена балистична тъкан, която се използва за външната страна на бронежилетките, а освен това е водоустойчива. Специално проектираните "прегръщащи" ръцете ремъци добавят усещане за безопасност, а тазобедрените колони са от решаващо значение за разпределението на теглото. Раницата предлага и прозорче за персонализация, за да може ученикът да добави името си или любима снимка.

1 на всеки 68 деца страда от аутизъм и затова мисията на компанията е съвсем ясна: “Искаме тези раници да се озоват в ръцете на колкото се може повече нуждаещи се ученици”.