Признайте си, че ако имате малко дете, котка или куче, то доста често ви се налага да премахвате различни петна от килима си... Голяма досада, нали? А услугите на професионалисти, за съжаление, излизат доста скъпо. Добрата новина е, че всичко може да се почисти и петната да се заличат! Вижте как: 

Първа стъпка

Какво да направите първо? Просто попийте влагата възможно най-бързо. Ако имате газирана вода, сложете малко върху памучена кърпа и нанесете върху петното, като след това подсушите със суха. Ако петното все още е видимо, пригответе следната смес: 2 с. л. препарат за миене на съдове, 3 с. л. бял оцет и 1/4 чаша вода. Сложете от разтвора около и върху петното и попийте с чиста кърпа.

Петно с неприятна миризма

Лесен начин да почистите килима, е просто да направите разтвор от 10 капки евкалиптово масло в малко вода и да напръскате върху петното. След това избършете с влажна кърпа. Може да опитате и с 1 чаша сода бикарбонат и 10 капки лавандулово или евкалиптово етерично масло. Поставете содата в добре затворен съд, добавете етеричното масло и разклатете за около минута. Поръсете сместа равномерно върху килима. Оставете да подейства за около 20 минути, а за най-добри резултати за час. След това почистете с прахосмукачка. Няма да има и следа!

„Шампоан“ за килим

Тази рецепта е подходяща за страдащите от алергия. Нужни са ви само сапун, половин кофа топла вода, 1 с. л. (или около 30 грама) кремотартар (калиев тартарат или монокалиева сол на винената киселина). Настържете сапуна в кофата и добавете два литра гореща вода и кремотартар. Нанесете върху килима, но внимавайте да не се напои и подсушете с чиста кърпа. Отворете прозорците, за да изсъхне по-бързо.

Петно от кръв

Времето тук е от голямо значение, затова колкото се може по-бързо почистете кръвта с кърпа, за да премахнете по-голяма част от нея. В бутилка с пулверизатор сложете 1/2 чаша чешмяна вода със стайна температура и една ч. л. бистър амоняк. Напръскайте петното и отново попийте с хартиена кърпа. След това си направете разтвор от чаша чешмяна вода със стайна температура и 1 ч. л. препарат за миене на съдове, като се уверите, че не съдържа белина. Попийте много внимателно, за да не зацапате петното и да го направите още по-голямо. Ако то все още е там, поставете леко влажна кърпа върху него и притиснете с нещо тежко за около час или два, за да „попиете“ останалите следи. След това опитайте отново метода по-горе.

Петно от восък и пастели

Обожаваме романтиката, но изтръпваме при мисълта от разлят восък от свещи по пода! Ако се сблъскате с подобен проблем, най-важното от всичко е да оставите восъкът да изсъхне добре. След това, използвайки ръба на остър предмет, например лъжица, внимателно изстържете, за да премахнете колкото се може повече. Втората стъпка е да поставите най-обикновен вестник върху остатъка и да минете с ютия отгоре - парата ще разтопи восъка, а вестникът ще го „абсорбира“. Внимавайте да не изгорите себе си или килима. Може да се наложи да повторите няколко пъти, докато постигнете желания резултат. Петната от пастели се премахват по абсолютно същия начин.

Петно от мазнина

Като начало поръсете петното със сода бикарбонат и оставете да престои за 24 часа. След това разтъркайте с четка с твърд косъм и изчистете с прахосмукачка.

Петно от мастило и червено вино

Докато петната все още не са изсъхнали, покрийте ги с готварска сол - тя ще абсорбира мастилото и алкохола. Избършете и повторете колкото пъти се наложи. Накрая сложете малко прясно мляко и изчакайте да попие, след което избършете с влажна кърпа. Друг вариант е да опитате да премахнете засъхнало петно от вино, като нанесете върху него пяна за бръснене или най-обикновено бяло вино. Да, звучи налудничаво, но наистина работят!

Петно от флумастери

Ех, деца... Има ли майка, която да не се е сблъсквала с подобно предизвикателство? Спокойно, не е дошъл краят на света. Просто смесете 2 чаши топла вода, 1 с. л. бял оцет и 1 с. л. препарат за миене на съдове в купа. Използвайте памучна бяла кърпа и внимателно нанесете от разтвора върху петното. От време на време попивайте със суха кърпа, като продължите да редувате, докато флумастерът изчезне напълно. Накрая изплакнете с чиста вода и подсушете. Ако петното е по-упорито, използвайте внимателно изопропилов спирт.

Петно от паста за зъби

Използвайте топла вода и малко количество препарат за миене на съдове – ще се изчисти за секунда!

Петно от лак за нокти

Ако петното е върху килима или плат напоете памучено тампонче с малко лакочистител, като е много важно той да не съдържа ацетон. Разтъркайте внимателно. Ако все още има петно, опитайте с малко... лак за коса. Просто напръскайте и разтъркайте. След това веднага изперете дрехата. Ако петното обаче е върхху мебел (маса, стол), забравете за лакочистителя и опитайте директно с лак за коса - напръскайте, а след това разтъркайте със суха гъба или парче плат.

Петно от кафе

Смесете 1 с. л. препарат за миене на съдове, 1 с. л. бял оцет и 2 чаши топла вода в купа. Разбъркайте добре и нанесете върху петното с помощта на чиста кърпа. Започнете от външната страна към средата. Щом избледнее, попийте със суха кърпа. Изплакнете с хладка вода и оставете да изсъхне. 

Петно от боя за коса

Първо и много важно е да подсушите петното с чиста кърпа. След това пригответе разтвор от 1/4 ч. л. препарат за миене на съдове и 1 чаша хладка вода. Почистете петното с помощта на чиста кърпа и част от разтвора, като започнете отново отвътре навън, така че да не го разнасяте. Оставете да подейства за няколко минути, след което пригответе разтвор от оцет и хладка вода в съотношение 1:2 и почистете петното отново по същия начин. Накрая почистете със студена вода и подсушете с чиста кърпа.