Момичетата, които са във вечно преследване на идеалното тяло, знаят от първа ръка какво е да изпробват всякакви методи за отслабване. Желанието да се види „отвесът“ е толкова силно, че дори съмнителните диети не предизвикват подозрение. И ако го направят, тогава в главата ми възниква добре познатият аргумент - „красотата изисква жертва“. Ето защо всеки съвет, свързан с магически начини да отслабнете с 3 кг за 3 дни е направо абсурден. Това се случи с рецептата за напитка със семена от чиа, която само за няколко седмици събра над 150 милиона гледания под едноименния хаштаг.

Защо семена от чиа?

Семената от чиа са наистина много здравословни. Те съдържат големи количества фибри, протеини, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали. Високото съдържание на фибри помага за нормализиране на чревната функция, а антиоксидантите, на които са богати семената, помагат за защита на клетките от увреждане от свободните радикали. С една дума, това е склад за полезни свойства и въвеждането на семена в диетата ви има повече предимства, отколкото недостатъци. Въпреки факта, че много хора едва сега откриха чиата поради тенденцията, привържениците на здравословния начин на живот отдавна знаят за разнообразието от закуски със семена: те могат да се добавят към смутита, кисело мляко, зърнени храни и печени продукти, което ги прави универсална съставка.

Защо семената от чиа се сравняват с Ozempic?

Известният Ozempic действа върху нашите контролни центрове в мозъка, като намалява чувството на глад и увеличава усещането за ситост. Това помага на хората да ядат по-малко и да контролират приема на калории. Лекарството регулира нивата на кръвната захар и влияе на апетита - тези, които приемат Ozempic, почти никога не са гладни. Желанието им за сладко изчезва, тъй като то помага за регулиране на нивата на кръвната захар, а също така удължава чувството за ситост, поради което не искат да ядат много по-дълго и съответно се създава калориен дефицит.

Абсолютно подобен ефект имат и семената от чиа. Само ако Ozempic работи на хормонално ниво, тогава чиата работи на физическо ниво: семената помагат за контролиране на апетита поради способността им да абсорбират вода и да увеличават обема си, създавайки усещане за ситост. Тоест, ако си приготвите предварително „вълшебна“ напитка - две супени лъжици на 250 мл чаша вода - изчакайте да набъбне малко за една нощ и я изпийте сутринта, тогава чувството на глад няма да възникне до вечерта .

В допълнение към топла вода и самите семена, много хора добавят лимон - така напитката „става още по-ефективна“. Мнозина се хвалят със зашеметяващи резултати: някой е загубил 1.5 кг за 3 дни, а някой е експериментирал цял месец, намалявайки талията си със 7 сантиметра.

За мнозина обаче все още остава загадка дали този метод за отслабване е безопасен. Невъзможно е да се даде категоричен отговор, но много диетолози казват, че напитката всъщност има плацебо ефект - всъщност, като Ozempic. Факт е, че мнозина не разбират защо семената от чиа помагат за отслабване: тези, които не са постигнали желания резултат, обвиняват тези, които са започнали тенденцията, че лъжат - уж са направили всичко според инструкциите, но числото на кантара остава същото.

Полезните свойства на семената от чиа не могат да бъдат подценени - тази суперхрана е отлична добавка, с която можете да нормализирате храносмилането и да наситете тялото с витамини. Може да се използва като средство за отслабване, но си струва да запомните, че няма да има „магически“ ефект: освен ако не създадете калориен дефицит и не продължите да се храните по същия начин, както сте яли „преди“, суперхраната няма помощ. Всичко е в главата ви - докато не се подготвите да отслабнете и разберете, че това е истински начин на живот, а не „временно мъчение“, теглото ви, уви, ще продължи да се колебае.