Има нещо вълшебно в момента, когато седнеш в киносалона и потънеш в мрака, а на екрана се покаже логото на студиото.

Когато се появява познатото лого, си припомняме всички вълнуващи филми, които сме гледали и са започвали по същия начин.

Всеки от нас е виждал най-известните от тях – ревящ с всичка сила лъв, заснежени планински върхове или момче, което лови риба, седнало на луната.   

А знаете ли как са били създадени тези изображения? Ние от Dama.bg ще ти разкажем.                                      

DreamWorks

Компанията "DreamWorks" е основана през 1994 година. Стивън Спилбърг, Дейвид Гефен и Джефри Катценбърг се събират, след като последният напуска компанията „Уолт Дисни”. Тримата искат да създадат свое собствено анимационно студио и си поставят три основни условия: да пускат не по-малко от девет филма на година, да бъдат свободни да работят с други студия и да се връщат у дома за вечеря.

Спилбърг искал логото на компанията да бъде анимация и дал идеята главният герой да бъде човек, който се качва на Луната и започва да лови риба. Илюстраторът Робърт Хънт малко променя концепцията и предлага анимацията да започва с това как плувката първо пада във водата, а след това на екрана се появява момче, седнало на полумесец, което лови риба. Любопитното е, че това момче е синът на Хънт - Уилям.

Columbia Pictures

Филмовото студио е основано през 1918 година и първоначално носи името "Кон Brandt - Cohn Film" и само шест години по-късно получава сегашното си име. Олицетворение на това историческо и поетично име за Съединените щати е жена, чийто образ обаче, за всичкото това време, е претърпял пет сериозни промени. Най-важната от тях е американското знаме, което украсявало жената в началните версии на логото. Настоящият вариант е одобрен през 1992 година.

Metro-Goldwyn-Mayer

Може би най-емблематична сред всички лога в Холивуд е фразата "Ars Gratia Artis", което означава "Изкуство заради самото изкуство." Любопитното е, че оригиналната визия е създадена преди самото студио. Тя е направена през 1916 година от Хауърд Дицем за студио "Goldwyn Pictures", което си партнира с други две - "Metro Pictures" и " Louis B. Mayer Pictures".

През 1924 година се превръща в „MGM”. На оригиналното лого е изобразен талисманът на компанията - лъв на име Лео, но в създаването на по-късните версии са участвали други животни. Ще се изненадате, но логото с известния лъвът е съществувало още от времето на немите филми!

Paramount

"Paramount" студио е основано през 1912 година от Адолф Цукор и първоначално е било наречено "Famous Players Film Company".

Първоначалният вариант на логото е нарисуван от Уилям Ходжкинсън - артист, с когото Цукор се среща на една от изложбите. Символ на студиото става известната планина Бен Ломонд, намиращ се в щата Юта, където преминава детството на Ходжкинсън. 24-те звезди в първата версия на логото, символизират 24 известни актьори, с които компанията е подписала договори към момента.

20th Century FOX

Оригиналната версия на логото е създадена от известния художник и пейзажист Емил Коса през 1933 година. Но известна за целия свят я прави не самото лого, а по-скоро музиката към него - мелодията "20th Century Fanfare ", написана от композитора Алфред Нюман, който създава музиката за над 200 филма.