Принц Хари от Уелс и актрисата Меган Маркъл обявиха годежа си на 27 ноември 2017 година и веднага започна да се обсъжда предстоящата им сватба през пролетта. И това е разбираемо - кралските сватби си остават красива и пищна церемония, привличаща много внимание.
Но Великобритания не е единствената страна на монарси и затова решихме да сравним начина по който изглеждат кралските сватби в различните страни.

1. Великобритания: Сватбата на принц Уилям и Катрин Мидълтън

Сватбата на Уилям и Кейт предизвика сензация по целия свят. Церемонията беше излъчена на живо по кралския YouTube-канал и е гледана от 72 милиона души. Близо 1 900 гости бяха поканени на сватбата, а самата кралица постави тиарата на Кейт.

2. Мароко: Сватбата на принц Мулай Рашид и Ум Калтум Буфарес

Сватбата на принц Мулай Рашид и Ум Калтум Буфарес се проведе в съответствие с мароканските традиции и продължи цели 2 дни. На снимката двойката е заобиколена от роднини в ритуала на рисуване с къна - смята се, че този ритуал носи щастие и просперитет на младоженците.

3. Германия: Сватбата на принца на Хановер Ернст Аугуст и Екатерина Малишева

Сватбата на потомъка на британските монарси и дизайнерката от руски произход се проведе в главната лутеранска църква в Хановер. Церемонията завърши като приказка - младоженците влязоха в каретата и отидоха в замъка за официалния прием. За съжаление, бащата на принца не беше на празника, тъй като той не одобрява този съюз.

4. Люксембург: Сватбената церемония на принца на Люксембург Лий Гийом и графиня Стефани дьо Ланоа

Въпреки факта, че и булката и младоженеца са аристократи, двойката леко се отдръпна от традицията и подписа в кметството на Люксембург. Но двойката не се отказа от сватбата, която се състоя на следващия ден.

5. Бруней: Сватбата на принцеса Хафиза Суурул и Мухаммад РузаиниПринцеса Хафиз е дъщеря на султана на Бруней Хасанал Болкиа, един от най-богатите хора на планетата. Не е изненадващо, че сватбата се отличаваше с приказен разкош и лукс. Церемонията се проведе в тронната зала на 1700 -стайния дворец, а тържеството продължи повече от един ден.

6. Белгия: Сватбата на принц Амедео и Елизабета Мария Росбох фон Волкенщайн

Сватбата на племенника на краля на Белгия и на италианската аристократка се състоя в родината на булката в Рим. Двойката получи благословията на папата, а на сватбената церемония присъстваха много други кралски семейства.

7. Бутан: Сватбата на краля на Бутан Джигме Кхесар Намгял Вангчук и Джетсун Пема

Сватбената церемония на краля на Бутан и неговата избраница се проведе според будистката традиция в крепостния манастир Пунакха-дзонг - "Двореца на голямото щастие". Сватбата беше празнувана буквално в цялата страна, тридневни тържества в чест на младоженците имаше във всички градове.

8. Швеция: Сватбата на коронованата принцеса Виктория и Даниел Уестлинг

Сватбата на принцеса Виктория и нейния личен фитнес треньор беше толкова пищна, че беше наречена от медиите "най-голямата кралската сватба след сватбата на принц Чарлз и Даяна". Много шведи бяха недоволни от големите разходи, но все пак може да се посочи макар и малка икономия: булката бе с воал, в който шведските принцеси се омъжват от 150 години.

9. Йордания: Сватбата на принц Али бин ал-Хюсеин и Рим Брахими

Сватбената церемония на двойката се проведе в къщата на полубрата на младоженеца - крал Йордан Абдула II. Избраницата на принца е бивша журналистка на CNN и дъщеря на представител на ООН.

10. Австрия: Сватбата на ерцхерцог Кристоф и Аделаида Драпе-Фриш

Сватбата на ерцхерцога и дъщерята на дипломат се проведе в родината на булката – Франция, в град Нанси. Церемонията на двойката в гражданското беше доста скромна – на нея присъстваха само 40 гости, но може да се каже, че сватбата бе по-скоро кралска.
Изглежда светската двойка се придържа към традицията за сватба, която да не прилича на никоя друга.

А вие бихте ли искали да присъствате на някое от тези сватбени тържества?