Периода, в който Марс ще бъде ретрограден, започва от 9-ти Септември 2020 и приключва чак на 13-ти Ноември. Това означава, че всички ще трябва да забавим темпото.

Марс се конфронтира със Сатурн и Плутон и въпреки че сме на прага да затворим една от най-големите и продължителни астрологически фази на планетата за тази година, все още има доста какво да се очаква до края на годината.

Марс ще квадратира със Сатурн на 29-ти септември – време, в което всички ще усетим чувството на неудовлетвореност и безсилие, което този преход носи със себе си. Когато планетата стане директна на 13-ти ноември, всичко ще върви по мед и масло в сравнение с времето , когато е била ретроградна.

Марс ще подтиква към действие и ще ни дава кураж да продължаваме да се борим. Сатурн също ще бъде директен и всички ще можем да поемем глътка въздух, когато той най-после влезе във Водолей в края на декември 2020.

Ключът към успешното справяне с всичко, което ще се случи в този промеждутък от време, е в това колко импулсивно или сдържано реагираме. Съветът на звездите е да не се състезаваме на всяка цена да сме първи на финала. По-добре да бъдем бавни като костенурки, вместо да препускаме хищно напред, защото пътят ще бъде осеян с много предизвикателства. Трябва да бъдем по-спокойни, да действаме мъдро и лесно ще се убедим колко по-безпроблемно можем да минем през периода, когато Марс навлиза в Овен.

Овен

Когато Марс е във вашата зодия, това ще ви осигури известни предимства, защото преди всичко това е планетата, която ви управлява. Естествено е и нож с две остриета за много от вас, защото е страхотно да усещате тази мощна енергия, но вместо да трае няколко седмици, това ще трае с месеци.

През този ретрограден период на планетата, вие ще трябва да се научите да бъдете по-търпеливи, независимо дали това ви харесва, или не. Ретроградният Марс ще ви покаже, че да бъдете избухливи, няма да ви помогне да си решите проблемите, а напротив – това ще внесе ненужно напрежение между вас и околните. Тази фаза иска от вас да проясните мислите в главата си, без да действате първосигнално и да не позволявате на яростта да ви контролира и съсипе. Предстои ви период на помъдряване, докато Марс отново не стане директен през ноември.

Телец

Споделете как се чувствате и какво ви тревожи,Телци – няма нищо страшно в това. През ретроградната фаза на Марс, вие ще трябва да научите как да канализирате гнева си. Ако в този момент вие държите всичката ярост и негативни емоции в себе си, е много вероятно да избухнете като вулкан след време.

Намерете начин да изразите себе си по продуктивен начин, така че да не обиждате никой от околните. Дори и да сте прави, ще трябва да се научите да контролирате гнева си или да го изразявате по дипломатичен начин. Поставете си за цел да се научите да общувате по-добре, да медитирате как да отключвате емоционалните си блокажи и как да бъдете по-търпеливи.

Близнаци

Ретроградният Марс ще ви накара да се замислите как ви виждат другите през техните очи и дали да не си смените публичния имидж. Дори и да имате желание за драстични промени в кръга от най-близките до вас хора – недейте да предприемате такива действия. Ако ви се струва,че нещата не вървят добре, спокойно - това скоро ще се промени.

Това е период, в който всички очи са вперени във вас и ако все още искате да оберете плодовете на своя труд, то придържайте се към правия път, правете нещата както трябва и стойте далеч от излишни драми.

Рак

За вас този преход на Марс е цяло бойно поле. Състезавате се за първото място, без да подозирате, че те вече сте там. Ретроградният Марс може да замъгли вашата преценка, Раци, и да ви накара да се чувствате недостатъчно добри и дори да се съмнявате в себе си, мислейки че не се движите успешно напред.

Избягвайте дразги и скандали с хората от вашето обкръжение, за да не ви изиграе лоша шега и да ви навреди. Вместо това – концентрирайте се върху крайната цел.

Лъв

Нещата за Лъвовете ще изглеждат благоприятно в началото на тази фаза на Марс. Като представители на огнените знаци, Лъвовете могат успешно да намерят начин и да насочат цялата тази енергия към продуктивни занимания и проекти. Докато Марс се опитва да ви попречи да вярвате в себе си без съмнение, Венера идва на помощ в този напрегнат момент. Тя ще бъде във вашия знак по това време и ще ви помогне да продължите смело напред.

Ако все пак се случи да не сте особено сигурни в себе си, уверете се, че търпеливо подхождате към всяко нещо на пътя ви и не се чувствайте задължени те променяте целите си или стремежите ви към висините в образованието. Изчакайте, докато Марс отново не стане директен.

Дева

Девите ще станат доста по-силни през този период на ретрограден Марс, който безмилостно ще тества тяхната представа за това кои са и какви са техните ценности, докато планетата пак стане директна през ноември.

Най-мъдрото решение за вас, Деви, е през това време да стоите и кротко да наблюдавате ситуацията, без да предприемате каквито и да било действия, докато това напрежение, което усещате, не изчезне и не се помирите със своето минало или с хора от него, с които може би сте в конфликт. Това може би ще е ползотворен период, който ще ви научи как да се научите да прощавате на другите и да забавите темпото, с което правите всичко.

Везни

Везни, това е перфектният момент да покажете, че всичко, което се говори за вашия знак, е истина!

Меркурий е във вашата зодия и преходът на Слънцето във Везни малко по-късно през този месец ще ви помогнат да минете през периода на ретроградния Марс спокойни, уверени, хладнокръвни и с правилния маниер на държание. Внимателно подбирайте битките си с хората около вас, за да не се окаже, че изливате гнева си на най-близките ви. Търпението е добродетел до ноември, когато Марс отново ще стане директен. Най-добре ще е, ако покажете как умело контролирате емоциите си и колко всъщност упорити и дипломатични сте.

Скорпион

Вашата водеща планета е в знака на Овена и става ретроградна. Това за вас означава, че ще можете да посрещнете всяко предизвикателство по пътя си смело и ще намерите начин да извлечете всички ползи от този преход на Марс. Така или иначе вие сте готови и сте се борили здраво през годината за всичко, което искате.

Ретроградният Марс ще ви покаже къде е нужно да направите промени и как да управлявате времето и енергията си. Венера в Лъв е плътно зад вас и ви подготвя да блеснете, стига да вървите с една крачка пред останалите.

Стрелец

Макар и на пръв поглед всичко да ви изглежда забавно като на игра, със сигурност не е. Марс в Овен силно ви мотивира и може би, макар и да не ви се нрави много, внася доза реализъм във вашия живот. Невинаги получаваме това, което искаме, и се налага да бъдем търпеливи.

Този преход на Марс може да ви накара да се чувствате малко носталгично, мислейки за влиянието, което Венера имаше върху вас последния път , когато беше ретроградна. Опитайте се да използвате тази енергия, като бъдете по-продуктивни от всякога. Ако в момента сте раздразнени и често имате спречквания с други хора, по-добре си вземете почивка и се дистанцирайте.

Козирог

Марс ви вкарва на бойното поле и вие наистина може да имате чувството, че сте на война с всички и всичко около вас. Съветът ни е да се успокоите, докато не дойде Ноември месец, когато Марс ще бъде отново директен, защото той ще ви накара да се върнете назад и да повторите ситуации, които не са особено приятни за вас. По-скоро действайте стратегически в тази война, отколкото да се хвърляте на бой като истински войн. Сатурн във вашия знак ще засили до известна степен негодуванието ви от това, че чакате отговори, които не идват и нещата са в застой. Продължавайте да бъдете търпеливите хора, каквито сте и не се оставяйте гневът да ви води. Дишайте и издишайте.

Водолей

Вие, Водолеи, ще бъдете по-фокусирани върху съвършенството и ще бъдете готови да действате веднага. Но ретроградният Марс иска да спрете за момент и да се замислите, преди да продължите напред. Това също важи и за начина, по който изразявате себе си, така че бъдете внимателни какво казвате или правите, защото това може да вбеси хората във вашето обкръжение. Вашият ум е остър като бръснач, а езикът ви направо реже, така че се научете да поемате глътка въздух и да премислите нещата, преди да ги изразите или изречете.

Канализирайте тази енергия по правилния начин, водещ до креативни и продуктивни занимания, особено когато Венера е във вашия сроден знак (Лъв) – това ви прави по-изискващи към останалите и ви повдига егото. Учете се от Венера и ползвайте тласъка, който Марс ви предоставя.

Риби

За вас, Риби, периодът на ретроградния Марс ще бъде труден – ще ви притиска да работите по-здраво, да бъдете по-амбициозни и ще ви кара да обръщате по-голямо внимание на начина, по който разглеждате финансите си.

Преходът на Марс ще бъде важен урок за много от нас, тъй като все още се опитваме да си стъпим здраво на краката, а транзитът на Сатурн продължава да ни събаря. Поставете си за цел да свършите всичко, което е започнато и се убедете, че не действате импулсивно по време на процеса. Понякога решенията на проблеми се намират доста по-лесно, когато навлезем малко повече в естеството на проблема и се информираме достатъчно. Използвайте времето през ретроградната фаза на Марс, за да се учите и поучавате от грешките си, да променяте себе си и да разбирате по-добре всичко, което ви се случва и заобикаля.