X

Какви домакински задължения да възложиш на децата си спрямо възрастта им

от в 09:35 на 31.10.2016 в Всичко за теб | Семейство


Какви домакински задължения да възложиш на децата си спрямо възрастта им

Какви домакински задължения да възложиш на децата си спрямо възрастта им

Ако се чувстваш като онези майки, които правят абсолютно всичко у дома – готвят, чистят, перат, пазаруват и дори разтребват след достатъчно големите си деца – не си сама, знаем как се чувстваш. Някои родители се чувстват виновни, когато възлагат домакински задължения на децата си или са на принципа „аз ще го свърша по-бързо и по-добре”, но те са възприели грешна стратегия. Децата могат и трябва да помагат повече у дома.

Тези задължения ще ги научат да бъдат отговорни, а ти няма да се чувстваш като домашна помощница, затрупана от работа.

2-3 години

В тази възраст приобщаването към домакинските задължения е минимално, но все пак важно. Въпреки че детето е още малко, не трябва да правиш абсолютно всичко за него, иначе трудно ще го научиш да помага, когато стане по-голямо. 

4-7 години

На тази възраст са способни да помагат с много повече задължения самостоятелно. Няма да ти е трудно да ги убедиш, ако вече са помагали като по-малки.

8-10 години

Когато достигнат основното училище, списъкът със задължения нараства. Вече могат да правят предишните си задължения напълно самостоятелно, но към списъка се добавят и още задачи.

11+ години

Когато достигнат средното училище, децата ще искат все повече лично пространство и свобода, затова не пречи да им възложиш и по-самостоятелни и отговорни задължения. Разбира се, всяко дете се развива различно, но задълженията в нашия списък са по силите на всички деца в тази възраст.Теми   деца | дом | чистене

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.