Ако се чувстваш като онези майки, които правят абсолютно всичко у дома – готвят, чистят, перат, пазаруват и дори разтребват след достатъчно големите си деца – не си сама, знаем как се чувстваш. Някои родители се чувстват виновни, когато възлагат домакински задължения на децата си или са на принципа „аз ще го свърша по-бързо и по-добре”, но те са възприели грешна стратегия. Децата могат и трябва да помагат повече у дома.

Тези задължения ще ги научат да бъдат отговорни, а ти няма да се чувстваш като домашна помощница, затрупана от работа.

2-3 години

В тази възраст приобщаването към домакинските задължения е минимално, но все пак важно. Въпреки че детето е още малко, не трябва да правиш абсолютно всичко за него, иначе трудно ще го научиш да помага, когато стане по-голямо. 

4-7 години

На тази възраст са способни да помагат с много повече задължения самостоятелно. Няма да ти е трудно да ги убедиш, ако вече са помагали като по-малки.

8-10 години

Когато достигнат основното училище, списъкът със задължения нараства. Вече могат да правят предишните си задължения напълно самостоятелно, но към списъка се добавят и още задачи.

11+ години

Когато достигнат средното училище, децата ще искат все повече лично пространство и свобода, затова не пречи да им възложиш и по-самостоятелни и отговорни задължения. Разбира се, всяко дете се развива различно, но задълженията в нашия списък са по силите на всички деца в тази възраст.