Конската опашка понякога е най-лесната и практична прическа. Можете да я носите у дома, по пижама, навън с приятели, облечени в небрежен тоалет или дори на червения килим с красива рокля и високи токчета - точно както много пъти правят любимите ни знаменитости. Но е важно да имате предвид колко често носите косата си по този начин. Ако имате навика да стягате косата твърде плътно и да я държите така цял ден, може да се сблъскате с някои неприятни проблеми.

Искаме да сте здрави, затова вярваме, че е най-добре, ако ви информираме за страничните ефекти на тази много често срещана прическа.

1. Може да развиете мигрена

Главоболието е толкова истинско, колкото звучи. Това е вид алодиния, което означава, че нормално нещо може да причини болка. Косата не е чувствителна към болка, но под космените фоликули има нерви, които могат да бъдат задействани от силно придърпване и болят.

2. Скалпът може да започне да боли

Точно както при главоболието, нервите, които се опъват при прекалено стягане, ще предизвикат болки в скалпа. Всъщност, това идва от кожата и перифоликуларната област на скалпа, което означава областта около всеки косъм, пора или фоликул. Така че нервните окончания, прикрепени към всеки косъм, всъщност са засегнати. Вероятно ще забележите болката веднага след като пуснете косата си.

3. Може да изпитате болки в гърба

Скалпът може да е подложен на силен стрес, особено ако имате гъста коса. Болката се появява и може да се разпространи чак до врата и гърба. Това се случва, защото засягате още повече сензорните нерви, като принуждавате цялата тази коса да стои изпъната. И често използваме много малък ластик за коса, за да направим това.

4. Кожата на лицето може да се разтегне

Прекомерните опашки определено не са полезни за кожата, защото тя губи своята еластичност. С времето ще изглеждате по-възрастни. Ако поддържате косата си толкова стегната всеки ден, може да остане опъната за по-дълъг период от време.

5. Косата може да се заплете

Носенето на стегната опашка в продължение на дълъг период от време може да доведе до триене и напрежение в косата. Бъдете готови да отделите много време за разплитането ѝ от ластици и ленти за глава, ако го направите.

6. Косата се къса по-лесно

Косата е доста крехка, така че да я дърпате през цялото време и да я връзвате с ластик няма да я направи по-силна. Напрежението може да доведе до накъсване. Ще бъде по-лошо, ако решите да спите с вързана на опашка коса.

7. Може да развиете алопеция

Тяговата алопеция е специфичен вид загуба по линията на косата и се появява, когато се приложи напрежение върху нея. Проверете скалпа си за малки подутини. Може също да усетите образуване на корички. За щастие можете да накарате косата да порасне нормално, ако промените навика да я носите на опашка толкова дълго.

Изпитвали ли сте някой от тези симптоми? Колко често връзвате косата си на опашки?