Както се оказва, 20% от необвързаните хора всъщност никога не са се влюбили. Може да не ви звучи много, но ако познавате петима необвързани, най-вероятно сред тях поне един такъв човек. Някои хора „наистина не се нуждаят от романтика“, както твърдят. Но за други тези доводи може да са по-дълбоки, отколкото просто да нямате някого, който е достатъчно добър наоколо.

Научихме за много често срещано, но не толкова широко познато състояние, което спира хората да се влюбват и да изграждат интимни отношения. И за това искаме да ви разкажем днес.

Защо някои хора не могат да се влюбят

Психолозите назовават различни причини за това. Например, може да имате ниска самооценка. В този случай не вярвате, че някой някога може да ви обича и това ви блокира да обичате някого.

Друга причина за това може да бъде перфекционизмът. Може да имате идеална картина в главата си как трябва да изглежда вашият партньор и не давайте шанс на човек, защото не отговаря на това изображение. Вашите високи очаквания ви пречат да се влюбите в онези, които „не са достатъчно добри“.

Но има нещо друго, от което може да страдате, без дори да го осъзнавате. Може да имате страх от интимност, което често се нарича „контразависимост“.

Някои признаци на контразависимостта включват:

• Имате проблеми със сближаването с хората
• Отблъсквате хора, които се опитват да се приближат твърде много
• Ставате тревожни/избягащи интимните отношения
• Постоянно се страхувате да не направите грешка
• Опитвате се упорито да бъдете идеални
• Въздържате се да помолите другите за помощ
• Винаги се поддържате заети и не можете да направите нищо

Тези хора обикновено избягват интимността и привързаността

Такива хора са много резервирани - те изискват много лично пространство и не обичат някой да нахлува в него, защото се страхуват да покажат уязвимост или слабост.

Отвън обаче обикновено изглеждат „нормално“. Те са уверени, успешни и независими и се опитват да изглеждат по този начин. Показват, че не се нуждаят от никого, въпреки че това не е съвсем вярно. Отвътре те са много несигурни, нуждаещи се и неуспешни в отношенията си.

Никога не са се научили как да изпитват интимност

Както повечето психологически проблеми, всичко това връща към детството им. Може би са разкрили своите слабости в миналото, но са били игнорирани или дори са им се подигравали. В резултат децата научават, че трябва да изглеждат само силни и независими. Най-честата причина за контразависимото поведение е загуба на емоционална привързаност към родителите или злоупотреба с дете (физическо или емоционално).

Затова децата се научават да свързват близостта с отхвърлянето и болката. Травмата им ги учи, че не е безопасно да се доверяват на никого. Пораснали, те се страхуват да се доближат до хората и да се отворят. Романтичните отношения са свързани с интимността, така че контразависимите хора я избягват, като се блокират да не се влюбят и отблъскват тези, които се опитват да се приближат твърде много.

Но е възможно това да се промени

Някои хора се чувстват добре такива, каквито са и не се нуждаят от връзки, решавайки да се съсредоточат върху кариерата си или други аспекти от живота си. Има обаче и други, които търсят близки отношения, но все още не могат да направят нищо относно отричането им. Ето някои неща, които могат да ви помогнат да преодолеете този проблем.

Научете повече за себе си. Четете книги, статии по психология, задавайте въпроси и разсъждавайте върху своите спомени и чувства. Първата стъпка е разбиране и приемане на проблема, след това по-късно можете да работите по него.

Присъединете се към група за подкрепа. Можете да опитате сами да преодолеете този проблем. Опитайте се всъщност да говорите за чувствата си и се отворете пред други хора. Ще бъде по-лесно да направите това сред такива, които имат подобни проблеми. Можете също така да искате да посетите клас, който може да ви помогне да се научите да бъдете по-сигурни и да тествате границите си.

Потърсете професионална помощ. Ако ви е трудно да се справите сами, можете да работите със специалист. Кажете му за вашия проблем и той ще ви помогне да намерите същността му, да преминете през чувствата, които потискате, и да се отворите.

Можете ли да говорите открито за чувствата си?