Човечеството отдавна се опитва да разреши мистерията на сънищата. Днес има дори специална наука за изучаването им, наречена онеирология. Тези, които предпочитат езотеричната страна на нещата над науката, обичат да тълкуват сънищата си според различни съновници и вярват, че могат да предскажат бъдещето. Но психолозите смятат, че сънищата точно отразяват нашето текущо състояние и че подсъзнанието ни се опитва да ни каже нещо важно.

Има сънища, които са общи за всички хора, които всеки е сънувал от време на време. Те са причинени от древните ни инстинкти, културния ни код, преживяванията на предците ни, както и нашия личен опит. Психологът и експерт в областта на сънищата, Патриша Гарфийлд, ги нарича „универсални“ и казва: „Както едно ястие, богато на местни продукти, универсалните сънища се различават при различните хора, но всички те са подхранващи варианти на същото здравословно ястие. Те са стари като човечеството и са разпространени по цялото земно кълбо.“

Ето и какво означават най-честите ни сънища.

1. Падане

В зряла възраст виждаме падане по-често от летене. Според психолога Иън Уолъс сънят за падане символизира страх от загуба на контрол. Вече не можеш да контролираш нещо в живота си, защото са ти се случили някои драстични промени, за които не си била готова. Помисли в коя сфера на живот (работа, взаимоотношения, финанси, здраве и т.н.) се чувстваш най-уязвима, както и начините за нейното коригиране. Някои учени обясняват тези сънища с проста физиология. Тъй като се отпускаш и унасяш, нервната система започва да се успокоява, кръвното налягане и сърдечната честота намаляват, а мозъкът, който заспива (особено ако е претоварен през деня), може да възприеме тази физиологична промяна като опасност или приближаваща смърт, следователно те кара да се събудиш внезапно. Противоположната версия на този сън е летене, което означава освобождаване от някакво тежко бреме и получаване на желаната свобода.

2. Падащи зъби, наранявания и смърт

Нашето подсъзнание интерпретира зъбите като оръжие, индикатор за сила и способност да „отхапе” част от света. "Може би наскоро си се чувствала невъоръжена и безпомощна в реалния свят", обяснява Пени Пиърс. Патриша Гарфийлд свързва сънищата с падане на зъби със скрит гняв. Когато потискаме гнева, стискаме челюстта си, а зъбите ни започват да скърцат. Този сън може да е сигнал, че е крайно време да се отървеш от негативните чувства. Много често може да сънуваме, че някой е ранен, болен или умира. Тези сънища предизвикват ужас, но от гледна точка на психологията не са толкова лоши. Това са просто страховете ни за бъдещето и неизбежните промени, които се случват с близките ни. Ако видиш собствената си смърт, това означава, че част от теб умира и остава в миналото, за да освободи място на нещо ново. “Противоположните” сънища за раждане и възстановяване обикновено се появяват, когато нещо ново се случва в живота на човека (като нова работа или проект) и символизира ново преживяване.

3. Провал на изпит или публично представяне

На път си да вземеш изпит и изведнъж осъзнаваш, че не си спомняш нищо или не можеш да кажеш нито дума, когато стоиш пред голяма тълпа. Такива сънища имат не само от ученици и студенти, но и хора, които са завършили отдавна. Вероятно си преживяла някакъв стрес малко преди да заспиш или си била изключително притеснена за нещо. В този случай е по-добре да си вземеш кратка почивка и да се отпуснеш.

4. Неподходящи дрехи или липса на такива

В съня си се появяваш на обществено място, носейки неподходящи дрехи или изобщо не носиш нищо. В тази ситуация е важно да обърнеш внимание на чувствата, които усещаш в съня си. Тези сънища обикновено са последвани от чувство на срам. Психологът Иън Уолъс отбелязва: „Това означава, че се чувстваш уязвима на новата си работа или в новата си връзка и се страхуваш, че другите ще научат за слабостите и недостатъците ти.“ Ако вместо да се срамуваш обаче се гордееш със себе си, сънят има обратен смисъл. Може би ти липсва признание и би искала другите да видят таланта и личността ти повече. Ако в близко бъдеще ти предстои важно житейско събитие и сънуваш, че ти или твой близък се оказвате неподходящо облечени, това означава, че имаш някакви съмнения относно събитието. Например, булката може да види годеника си в костюм на клоун преди сватбата.

5. Преследване

Такива сънища имат няколко различни значения. Експертът в областта на сънищата Лори Лоуенберг казва: „Хората, които са склонни да избягват конфликти и се страхуват от предизвикване на проблеми, имат повтарящи се сънища, че са преследвани. Обърни внимание на това, което те преследва – то символизира неприятно усещане или ситуация, за която се опитваш да не мислиш в реалния живот. Тя може да бъде дълг или пристрастяване. Гони ли те човек, когото познаваш? Помисли с какво или с кого го свързваш. Това може да посочи друг човек или дори част от личността ти, която не искаш да признаеш (като скрит талант или стремеж) в съня ти. Има и теория, според която сънищата за бягство от някого са просто ехото на примитивните инстинкти в гените ни, благодарение на предците ни. Всичко това се дължи на факта, че непрекъснато са бягали от хищници.

6. Катастрофа или апокалипсис

Всеки от нас е сънувал природни или причинени от човека бедствия и се е страхувал за собствения си живот и този на близките си. Тези сънища могат да показват лични проблеми, които са излезли извън контрол или са резултат от чувството, че си заплашена от нещо. Разбира се, постоянните новини за катастрофи и терористични атаки също не помагат. В резултат на това започваме да се чувстваме уязвими в съвременния свят. Понякога, когато имаме кошмар, се опитваме да извикаме, но не се получава, което предизвиква още по-голям страх. Психолозите го обясняват като парализа на съня. По време на последната фаза на съня, времето, през което сънуваме, мозъкът ни целенасочено парализира тялото, така че да можем да лежим неподвижно и да не “живеем” в съня си, като бягаме, скачаме и т.н. Обикновено се събуждаме преди края на последната фаза в състояние между съня и реалността за кратък период от време – възможно е да не можем да се движим, говорим и в някои случаи дори да дишаме.

7. Неизправно оборудване или превозно средство

Опитващ се да използваш някакво устройство и то се разваля веднага. Например, телефонът ти спира да работи и не можеш да се обадиш на никого. Според Патриша Гарфийлд, тези сънища по-често се срещат при жените и символизират притеснения за връзките или загуба на емоционална връзка с някого. Сънищата, в които се опитваш да управляваш превозно средство, което не работи добре или се разваля, са в същата категория. Вероятно ти липсва подкрепа и не можеш да се справиш сама с трудна житейска ситуация.

8. Бременност

Колкото и странно да звучи, не само жените могат да сънуват бременност. Психологът Дейвид Бедрик казва: „Бременността символизира нещо ново нарастващо в нас.” Подсъзнателно мечтаеш за „раждане” на нов завладяващ творчески проект. Може да се отнася за всичко - от писането на книга до ремонта у дома. Време е да си поставиш цел и да покажеш на света как можеш да поемеш тази нова роля. Ако не си бременна в реалния живот, може да се стремиш към осъществяване на този сън.

9. Закъснение

Сънища, в които тичаш след заминаващ влак или закъсняваш за важна среща, могат да се случат доста често. Според експерта по сънищата Майкъл Р. Олсен те могат да символизират страх от пропускане на нещо много важно в отношенията ти или във възпитанието на детето ти, например. Ако си постоянно претоварена и нямаш много време, за да постигнеш нещата в реалния живот, подсъзнанието ти сигнализира, че е време да преосмислиш графика си и да намериш време за наистина важните неща.

10. Непозната стая

Този сън символизира самопознание. Ако се намираш в непозната къща в съня си, това означава, че не познаваш добре себе си и се опитваш да пренебрегнеш някои страни на характера си. Отделна непозната стая е знак, че имаш скрит талант, умение или възможност, които не използваш. Психотерапевтът Еди Траверса смята, че подсъзнателно свързваме някои помещения с определени процеси. Кухнята е място, където продуктите се превръщат в готово ястие, което означава, че в момента преминаваш през някои вътрешни промени. Банята е символ на освобождаване от ненужен багаж. Тя може да символизира, че е време да се отървеш от нещо, което вече не е необходимо. Банята е символ на почистване и означава, че чувстваш необходимост да си изясниш нещата или да ги видиш в различна светлина. Спалнята символизира нещата, които те притесняват във връзката ти.