Взимането на решения е неизбежен аспект от живота на възрастните. Тъй като растем и се насочваме в различни области, всеки човек е принуден да избере определен път.

Начинът, по който всеки от нас се изправя пред многобройните несгоди, които възникват ежедневно, говори много за нашата емоционална зрялост. Не всички имат еднакви умения и се справят по еднакъв начин. Няма съмнение, че темпераментът и конкретният характер на дадено лице имат много общо с вземането на решения. В този смисъл обаче, има много хора, които мислят прекалено дали да правят нещо, или не, вместо да се „хвърлят“ в него. Докато някои не се страхуват да се справят с предизвикателствата, като се наслаждават на риска. Определено предизвикателствата не са за всички. Но това не означава, че онези, които не поемат рискове, не са добри. Просто имат по-дълбоки страхове. Някои предпочитат да избягват каквато и да е промяна в живота си и въпреки че правят грешки, все пак избират да останат близо до познатото и това включва и избора им. Не всеки е готов да напусне зоната си на комфорт. За някои хора всичко ново е обезпокоително и дори плашещо.

Има тестове, които отразяват ежедневните ситуации и могат да определят избора, който всеки човек би направил, според личния, социалния и икономическия си статут. Едни се радват на успех, други на конформизъм и прекомерен комфорт. Тези, които търсят нови предизвикателства, също могат да влязат в категорията на нещастни и несигурни.

Затова днес сме ти подготвили бърз тест, който ще покаже вида човека, който си според това, което ще направиш първо. Представена ни е една битова ситуация, която може да се случи с теб или всъщност с никого. Тестът, който ще видиш по-долу се опитва да изясни значението на вземането на решения според предпочитанията на всеки един човек, за да определи как всеки акт влияе върху ежедневието ни. Готова ли си? Да започваме!

Задачата е много проста - обърни внимание на ситуацията, която виждаш на картинката, която е доста сложна. Помисли какво би направила първо – ще изгасиш котлона, на който е кипващият чайника, ще вдигнеш телефона, ще успокоиш бебето или ще попречиш на кучето да дъвче дивана? Не мисли дълго, а действай първосигнално, според това, което е най-наложащо за теб.

Ще изключиш котлона

Ако избереш това, ти си човек, който се ръководи от най-безопасните неща в живота, т.е. "първите неща на първо място", давайки приоритет на всяко нещо. Смяташ, че е най-важното е да защитиш дома и семейството си, тъй като знаеш, че ако го пренебрегнеш твърде дълго, може да стане пожар, което би било много по-лошо от всичко останало. Уверяваш се, че всичко е наред, следователно в твоя дом всичко заема своето място.

Ще отговориш на телефона

Може да си избрала да отговориш на повикването от страх или тревога, че човекът може да затвори, мислейки, че обаждането е важно. В такъв случай го направи, защото това изисква най-малко усилия. Обикновено смяташ себе си за мързелива, обичаш да разпускаш у дома, така че не се притеснявай твърде много, че другите трябва да изчакат малко, ако това е комфортно за теб. Харесва ти да прекарваш време с приятелите и семейството си, защото цениш комуникацията.

Ще успокоиш бебето

Приближаването до бебето, за да видиш какво се случва и да се опиташ да го успокоиш, също може да бъде твой приоритет, тъй като смяташ, че нищо не е по-важно от детето ти, дори и пожар. Приемаш се като справедливо отговорна, способна да взимаш важни решения без помощта на други хора. Когато някой е до теб, изпитваш спокойствие особено защото обикновено не изоставяш другите, когато имат проблеми, а без колебание се опитваш да им помогнеш колкото можеш.

Ще смъмриш кучето

Не е необичайно, че много хора избират бързо да се насочат към кучето, преди да изпълнят другите задачи, защото могат да помислят за дивана като приоритет (ние го разбираме, никой не иска да има счупен и грозен диван). Отклоняваш се от импулсите и се чувстваш раздразнена от най-баналните неща в живота. Отдаваш голямо значение на реда, така че не приемаш неподчинение в него, затова се насочваш директно към кучето. Също така трябва да отбележим, че много цениш мълчанието, тъй като имаш нужда от това, за да постигнеш мира и хармонията, за които копнееш в ежедневието си - друга причина да накараш кучето да спре да дъвче дивана.