Вярвате или не, лютите чушки съдържат съединение, наречено капсаицин.  Когато се консумират правилно, могат да повлияят благоприятно на организма ни

1. Има по-малка вероятност да напълнеете

Проучванията показват, че можете да засилите изгарянето на мазнини и да намалите апетита си, като приемате капсаицинови добавки, намиращи се в лютите чушки. Освен това те съдържат и капсаицин, който може да засили метаболизма ви и да помогне в борбата със затлъстяването.

2. Можете да намалите стомашните болки

Има често погрешно схващане, че пикантните храни са склонни да причиняват язви на стомаха. Но истината е точно обратната - проучванията са установили, че капсаицинът помага за убиване на бактерии и инфекции, намалявайки възпалението на стомаха. Той също така потиска секрецията на киселина, което може да помогне при язви.

3. Можете да предотвратите много различни инфекции

Светът използва подправките и билките като средство за запазване на храната отдавна. Това, което много хора не знаят е, че проучванията са открили много антимикробни свойства в лютите чушки. Поради това има голямо разнообразие от инфекции, които могат да бъдат предотвратени от тях - стрептокок на гърлото, бактериално гниене на зъби и дори инфекции на синусите.

4. Може да се борите с болка при мигрена

Капсаицинът може да се използва като спрей за нос. Проучванията показват, че когато го правите, ефектът му срещу болката от мигрена и главоболие е изключително силен.

5. Може да се борите с диабета

Научно доказано е, че капсаицинът е в състояние да понижи кръвната глюкоза, като повиши нивата на инсулин. Поради това е потвърдено, че лютата чушка е съюзник на тези, които се борят с диабет.

6. Можете да намалите хипертонията

Установено е, че правилният прием може да понижи кръвното налягане и дори да помогне на всички, които страдат от хипертония.

7. Можете да го използвате като крем за ревматоиден артрит

Консумирането на люти чушки не е единственият начин да използвате тази храна в своя полза. Ако имате болка в ставите, има различни кремове, лосиони и спрейове, които се правят от капсаицин и проучвания показват, че може да се прилага за облекчаване на дискомфорта.