Има различни неща, които можете да направите, когато видите муха, почиващата си на храната ви. Например, веднага бихте могли да изхвърлите вкусния си обяд. Но има и хора, които ще продължат да се хранят, все едно нищо не се е случило, защото "това е просто муха." Е, тя всъщност може да донесе някои проблеми в чинията ви и е по-добре да знаете за тях, отколкото да останете блажено неосведомени.

За да ви помогнем да разберете всичко, което се случва, след като муха докосне храната ви, направихме някои изследвания и подготвихме тази статия.
Известно е, че мухите замърсяват храната ви поне с последното хранене, на което са били. Но изглежда, че въздействието, което причиняват тези малки същества, е много по-голямо от размера им и много по-сложно, отколкото може да си мислите.

1. Може да повърне върху храната

Ето какво трябва да знаете - мухите се хранят, като смучат течности през цилиндричните си усти. Формата на устата им е такава, защото трябва да превърнат всяка храна в течност. За да направят това, пукат храната ви със собствената си слюнка, която може да съдържа всичко, което са яли преди (например, гнило месо или фекалии).

2. Може да снесе яйца на храната ви

Тези вкусни остатъци, които сте запазили за по-късно, могат да се превърнат в идеалното гнездо за яйца. И след известно време ще прераснат в малки бебета мухи (личинки или ларви), които наистина могат да ви отровят с бактерии. Затова не забравяйте да покриете храната си, ако ще я оставите за известно време.

3. Краката и крилата им могат да превърнат храната ви в гнездо от бактерии

Вече знаем, че мухите са пълни с бактерии вътре. Но знаете ли, че най-голям брой микроби могат да бъдат открити от външната страна на тялото им? Според Технологичният университет Nanyang „всяка стъпка от стотиците на мухата оставя микробна колония“. Това означава, че всичко, до което се докоснат, също може да се зарази сериозно.

4. Могат да пренасят над 60 заболявания

Мухите могат да предават най-малко 65 различни заболявания на хората само чрез пълзене върху боклук и храна. Това включва дизентерия, диария, холера и дори проказа. И не само хората могат да пострадат, мухите могат да заразят и други животни, като пилета или прасета.

Какво правехте преди, когато муха се приближи до храната ви? Ще променяте ли поведението си отсега нататък? Какво правите, за да спасите храната си от мухи?