На всеки му се е случвало да забрави хляба на по-топло място и да го намери мухлясал. Много от нас просто ще изстържат мухъла и ще си направят сандвич. Но дали това не е вредно за организма ни?

Представяме ви какво може да се случи, ако случайно погълнем мухъл.

Някои видове мухъл могат да навредят на черния ни дроб

Някои плесени съдържат токсични химикали, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб, повръщане, гадене и диария. Един от най-често срещаните и най-токсичните е известен като афлатоксин.

Бактериите в мухъла могат да предизвикат симптоми на отравяне

Мухълът сам по себе си не е толкова опасен и шансовете да се разболеете всъщност са ниски. Това, което може да ви разболее, са бактериите, които растат заедно с него и можете да имате повръщане, диария и гадене. 

Може да сте алергични към мухъл

Има хора, които са алергични към плесен. Ако сте чувствителни, по-добре е да не консумирате. 

Има храни с мухъл, които организма ни може лесно да преработи

Плесените, които се използват в различните видове сирене, са безопасни за ядене. Сиренето като горгонзола, Рокфор и синьо сирене са направени чрез специфични спори.

Кои храни можем да ядем, след като премахнем мухъла

Има и храни, които са безопасни за консумация, дори да е имало мухъл по тях. Те включват твърд салам и шунка, сирене, твърди зеленчуци и плодове.

Не трябва да консумираме кренвирши, сланина, месо, тестени изделия и зърнени храни, меко сирене, заквасена сметана, кисело мляко, конфитюри.