Картофите растат в над 100 държави по цялото земно кълбо. Най-големите производителите на картофи са Китай, САЩ, Индия, Русия и Украйна. Въпреки че са толкова популярни, те нямат славата на най-полезната храна. Дали лошата им слава се дължи на чипа и пържените картофки? Дали причината е в калориите, или в нещо друго?

През последните години картофената диета стана доста популярна. При нея хора ядат картофи всеки ден и отслабват значително, докато учените клатят глава и твърдят, че прекомерната консумация на картофи води до повишено кръвно... Къде е истината?

1. Кратък исторически урок

Родината на картофите е слънчевата Южна Америка, в която все още можете да откриете диви видове картофи. За първи път картофите са култувирани около 8000 – 5000 г. пр. Хр. в Боливия. Горе-долу по същото време са одомашнени и котките.

2. Хранителни данни

  • Картофите са изградени предимно от въглехидрати, от умерено количество протеини и фибри, но не съдържат почти никакви мазнини.
  • Тънките обелки на картофите са богати на калий, който е полезен за сърцето. Картофите съдържат и голямо количество от витамина B-6.
  • Картофите съдържа и голямо количество витамин С (около 45% от препоръчителния дневен прием се съдържа в един картоф), но голяма част от него се разгражда при висока температура, затова е по-добре да ядете сготвени, но необелени картофи.
  • Картофите съдържа и много фибри, които са полезни за стомаха ви.
  • Самите картофи не съдържат никакъв холестерол, но това зависи и от начина, по който са приготвени – ако ги приготвите с мазнина, така добавяте холестерол към ястието ви.
  • За разлика от много други популярни въглехидратни гарнитури, сварените картофи засищат по-бързо и за по-дълго време, което може да доведе до отслабване в дългосрочен план.

3. Предпазни мерки

  • Понякога картофите могат да доведат до качване на тегло, особено ако са пържени или са придружени от мазни или вредни добавки.
  • Хората с диабет също трябва да внимават с картофите, защото много видове имат висок гликемичен индекс. Но любопитното е, че студените картофи оказват с 25% по-малко влияние върху кръвната захар, отколкото топлите картофи.
  • Най-добре е да не ядете неузрели картофи, защото те съдържат много соланин (вид естествена отрова на растението, която служи за защита) и нивата му не спадат при готвене.
  • Понякога картофите са толкова вкусни, че често изяждаме повече, отколкото е нужно (особено ако става дума за чипс и пържени картофи). Следете размера на порцията ви и не преяждайте.

4. Какво се случва, ако ядете картофи всеки ден?

В крайна сметка картофите всъщност са доста полезна храна, стига да са домашно приготвени и да не са пържени, но какво се случва, ако ги ядете всеки ден?

През 2016 г. Андрю Тейлър от Мелбърн решава да разбере отговора на този въпрос. Австралиецът веднага се запасил с картофи и измислил свое меню. Според него 99% от калориите, които е приемал, са дошли от картофите. Останалият 1% идвал от подправки, сосове, нискокалорични добавки като чесън, соево мляко и подобни.

Андрю искал да се справи с наднорменото тегло и да пребори зависимостта си към храната. Затова започнал да спортува и да възприема храната само като гориво за тялото му, а не като награда или утеха. Преди да започне с новия си хранителен режим, той проучил обстойно този зеленчук и се консултирал с диетолог. Двамата решават веднага да прекратят експеримента, ако Андрю се почувства зле или здравните му показатели се влошат. За целта Андрю ходел на редовни медицински прегледи и често си правел кръвни изследвания. Резултатите били много добри – холестеролът и кръвната му захар спаднали, кръвното му и останалите показатели били нормални. Заради спорта и новата диета, Андрю успява да свали 50 кг за 9 месеца.

Андрю решава да се предизвика и остава на тази диета в продължение на 1 година. В крайна сметка сваля общо 53 кг, а разликата е напълно видима за всички. През това време се появява в няколко телевизионни предавания и написва 2 книги – една с рецепти и една за това как е преборил зависимостта си към храната.

Въпреки личния му успех, учените са доста скептични към диетата му. Ако минете само на картофена диета, ограничавате източниците на други полезни вещества. По този начин тялото ви няма да получава достатъчно от витамините А, Е и К, както и калций и селен, които изобщо не се съдържат в картофите или са в минимални количества. Освен това в картофите има недостатъчно протеини и мастни киселини.

Заключението е, че картофите, които са приготвени правилно, са полезни и чудесен източник на много добри хранителни вещества, такива картофи могат да се консумират редовно и честно, но все пак недейте да повтаряте експеримента на Андрю.