Безспорно, когато за първи път станеш родител, нямаш никакъв опит, познания и не успяваш да направиш всичко идеално от първия път. Едва с течение на времето разбираш кое как се прави. Но несъмнено най-трудно е на младите татковци, коио трябва да се научат да разбират желанията на бебчето си. Някои бащи до такава степен се панират при появата на малкото човече, че се боят да ги вземат на ръце. Затова е много важно младите бащи да имат поне някакъв практически опит в тази сфера. Това бе и причината днес да ви представим правилата, които всеки един млад татко трябва да знае преди появата на първата си рожба:

1. Новороденото спят по близо 20 часа в денонощието, като се събужда на всеки 3 часа, за да яде. Тези негови събуждания не зависят от това кой час на денонощието е, затова имайте готовност да ставате по всяко време.

2. Бебетата ходят по малка нужда близо 10, а понякога и повече пъти, и по 1 до 3 пъти по голяма нужда. Затова от сега трябва да бъдете подготвени, че често ще ви се налага да сменяте памперси. 

3. Винаги, когато се приберет вкъщи от работа, знайте, че можете да вземето бебето си на ръце и да му говорите, но само след като сте си измили ръцете и сте с чисти дрехи за вкъщи.

4. Не забравяйте, че бебетата спят по 20 часа на денонощие само в началото. Наслаждавайте се на това време, защото колкото по-голямо става детето, толкова по-малко време ще можете да отделяте на съпругата си.

5. Кожата на бебето може да се лющи, да се покрива с обриви или да пожълтява – всичко това е свързано с приспособяването на мъника към новата среда за живот. Бъдете готови за всичко това и не се страхувайте.

6. Млечните жлези и половите органи на бебето могат да се подуят или възпалят. Не се паникьосвайте без причина, всичко това е нормално и е свързано с хормоните на майката, които бебето получава чрез кърмата.

7. Не се притеснявайте, ако през първите дни след раждането, изпражненията на детето ви или урината имат съмнителен по-тъмен цвят. Това е в реда на нещата, затова не се поддавайте на паника.

8. Когато слагате бебето да спи в креватчето, го слагайте да легне по гръбче, а главичката извъртайте настрани, в случай че повърне докато спи. Когато бебчето порасне малко, може да го слагате да сри и по корем. Важно е да запомните, че малките бебета спят без възглавница! 

9. Температурата в детската стая не бива да е повече от 22 градуса, а влажността от 50%-70%. Подгответе се като предварително купите подходящ термометър и хидрометър или пък монтирате специални климатици, които да контролират режима на температурата.

10. Като бащи трябва да се примирите с факта, че бебетата могат да плачат и дори да пищят много силно, отколкото някога сте предполагали.

11. Когато се наложи съпругата ви да излезе за малко, трябва сами да можете да правите следните няколко неща:

• Да приготвяте бебешка храна и нахраните мъника от бутилката;

• Да приготвите ваната и да изкъпете бебето;

• Да приспите мъника и да го сложите правилно да спи;

• Да сменяте памперси и да почиствате бебето;

• Да го преобличате;

• Да знаете къде се съхраняват бебешките вещи и хигиенизиращите продукти;

• Да знаете къде се намира свидетелството за раждане на бебето;

• Да знаете към какво има алергия;

• Да знаете къде стоят аптечката и лекарствата;

• Да помните или да имате на достъпно за вас място координатите на педиатъра и детската поликлиника, където ходите на консултации.

Е, не е толкова трудно, нали?