IVF означава ин витро оплождане. Това е асистирана репродуктивна техника, при която яйцеклетките се смесват в определено съотношение със сперматозоидите извън тялото на жената с цел оплождане. Получените в резултати на оплождането ембриони се трансферират в маточна кухина или се замразяват за бъдеща употреба.

 

Кога е нужно ин витро оплождане

То е нужни и е приложимо за лечение на безплодие при двойки с доказана пълна или частична непроходимост на маточните тръби при жената, при мъжки стерилитет, при поликистозен овариален синдром, ендометриоза, LUF синдром, генетични изменения, имунологичен стерилитет, овариална дисфункция и при използване на дарителски овоцити.

След първоначалната обща подготовка за процедурата в съответния IVF център , се пристъпва към хормонална стимулация на яйчниците. Тя може да проведе по къс или дълъг протокол. При пациенти , които не реагират на тази стимулация или е противопоказна, се извършват спонтанни цикли.

След това следва добавянето на яйцеклетки чрез фоликулна пункция, която се извършва под краткотрайна анестезия и под ехографски контрол.

Следва вземане на сперматозоиди от партньора, които се обработват по различни методики. В зависимост от качеството на сперматозоидите се преценя коя техника на оплождане ще се използва. Оплодените ембриони се култивират в лабораторни условия до поставянето им в маточната кухина - ембриотрансфер. След това се преписват медикаменти за лутеална поддръжка, а две седмици след извършването на този процес се прави кръвен или уринарен тест за бременност.

Пункция на фоликула

Тя се извършва 36 часа след поставяне на hG препарата. Пациентката е с пълна упойка приблизително до 30 мин. С помощта на дълга игла, която е прикрепена към вагинална ултразвукова сонда, се достига до яйчниците и акушер-гинеколог, аспирира в спринцовки течността от фоликулите, Ембриолога изследва под микроскоп тази течност събира яйцеклетките в специална среда, в която се инкубират няколко часа преди оплождането, Добре е да се знае, че не всички фоликули съдържат яйцеклетки.

Ембриотрансфер

Процедура по връщане на развиващи се ембриони в маточната кухина. С помощта на много фин катетър се аспирират ембрионите. След предварително направена промивка на влагалището, се преминава с катетър през шийката на матката и под ехографски контрол се поставят ембрионите в маточната кухина.

Ин витро чрез ICSI

Този метод, наречен интрацитоплазмено спермално инжектиране, е подобен на IVF, но в този случай се инжектира само един сперматозоид в яйцеклетката. Тази техника се прилага при пациенти с ниска концентрация , намалена подвижност и влошена морфология на сперматозоидите.

Първото и най важно нещо, което е важно, когато ви предстоят такива процедури е - доверието. Доверието на лекуващия лекар и неговия екип трябва да е безусловно. Много е важно да бъде проучено, къде отивате и при кого. Факторите които имат отношение към нормалното протичане на една бременност са комплексни. Важно е да се избере екип, който ще ви осигури подкрепа и личен подход във всички области. Трябва да изберете лекар, който чувствате, като свой приятел, защото е важно той да разбира вашата емоционална дилема, но и същевременно да бъде добър специалист за да докара процедурите до успех.

Осигурете си търпение, защото тези процедури изискват време, тъй като, стимулацията е част от процедурите, а тя отнема до 1-2 седмици в зависимост от индивидуалния отговор.

Статистиката също така показва, че има връзка между възрастта на бащата и повишения риск от генетични заболявания при децата им.

Ин витро процедурите не крият своите дългосрочни рискове. Те са факт вече около 35 години. Те са безопасни, както за майката така и за детето. Единствения риск, които може да се наблюдава при по-малко от 1% от жените, е хиперстимулация.

Хиперстимулацията се дължи на свръх-реакция при хормоналната стимулация, при която се формират прекалено много фоликули. Ниските дози при стимулацията понижават значително появата на OHSS. Добрите специалисти могат много добре да преценят кои жени крият по-висок риск от OHSS и съответно да предприемат нужните мерки, за да го предотвратят.