Канарските острови — неземната красота на един архипелаг насред Атлантическия океан. Те са част от Испания, слънчевата родина на Сервантес. Красотата на Канарските острови трудно може да се опише с думи. Трябва да се види! Искате да почивате на екзотичен остров? Ето я идеалната възможност да посетите тези красиви острови, които със сигурност са много по-близо до нас в сравнение с други екзотични такива.
 
Можете да се излежавате на приказните плажове на Фуертевентура с обща дължина 82 км -един от островите на архипелага. Не е голям колкото Тенерифе, но изживяването определено си заслужава. Можете да покарате сърф или просто да се насладите на гледката. По което и време да посетите острова, ще попаднете на слънце. Тук температурите не падат под 20 °C, а през юли не надвишават 30 °C. Така че, ако искате да се попечете на приятно горещото слънце, Фуертевентура е вашето място. На острова има и други забавления като гмуркане, риболов, алпинизъм. Можете да си купите и доста по-евтини цигари, алкохол и парфюми. И всичко това, докато си седите на плажовете от фин жълт пясък. Нима сте в Рая? Но на вас не ви се стои на плажа цял ден, а искате да разгледате божествената красота на острова. Е, тогава можете да си наемете кола на цени от около 20 евро. Ако пък сте по-авантюристично настроени, можете да го обиколите и с колело. Тюркоазеносинята вода остава завинаги в съзнанието ви, красив спомен за това късче от Рая.
 
Нека обърнем поглед към едно друго райско място - Тенерифе. Тенерифе е най-големият канарски остров. Островът е частично безмитна зона, така че тук също можете да се сдобиете с доста евтини неща. Но нека си поговорим за неговата красота, защото когато пътува, човек храни душата си. Мекият климат на острова го прави привлекателен през цялата година. Летните температури са 26-28 °C. Най-лесно може да го разгледате с кола под наем или с градския транспорт. Предлагат се много изгодни карти за градския транспорт на цени от по няколко евро.
 
Ако отседнете в северната част на острова, където се намира града Пуерто де ла Крус, температурите са малко по-ниски от тези в южната част, възможни са и много повече валежи. Ако се настаните в южната пък, несъмнено ще се радвате на страхотно време за плаж. Там са и повечето курорти, където има и доста разнообразен нощен живот. Идеално място за почивка, но и за много забавления. 
 
Повечето от плажовете на Тенерифе са с вулканичен пясък /черен на цвят/. Това също има своята, макар на пръв поглед студена и мрачна красота. Но за да не се чувствате прекалено странно с този черен пясък, хората са си направили и специален плаж с красив жълт пясък — Playa de las Terasitas. Чак от Сахара е донесен този пясък, за да се постигне ефекта на истинско райско място насред океана. Но стига сме говорили за плажове, все пак това е вулканичен остров. Непременно трябва да посетите вулкана Тейде, който е най-високият връх на Канарските острови, а и в цяла Испания.
 
Който и остров от архипелага да изберете, няма да съжалявате. Насладете се на приказна и гореща почивка на Канарските острови през юли, а и по всяко друго време, защото за красотата няма сезони! Стягайте багажа!