На днешния ден отбелязваме празника на Св. преподобни Йоан Рилски чудотворец, а също и професионалния празник на българския лекар, чиито закрилник е именно Свети Йоан Рилски.

За преподобни Иван Рилски се знае, че се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето "завещание" (вж. Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец). Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възспоменава всяка година на същата дата.

Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.

На 19 октомври се чества и годишнина от създаването на най-старата съсловна организация в България – Български лекарски съюз. Създаден през 1901 г., той е първият на Балканите и втори в Европа след британския, който слага началото на съсловната дейност на лекарите. Празникът се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. 

Екипът на Dama.bg честити празника на всички лекари. Бъдете здрави и продължавайте с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност, с търпение, сили и благородство да се борите за най-святото - човешкия живот!