„В тази държава никога, нищо няма да се промени.“

„Колкото и да си кадърен, трябват връзки, за да успееш.“

„Свестните мъже са заети. Тези дето са останали за нищо не стават.“

Чувала ли си нещо подобно? А казвала ли си го? Бъди честна в отговора. Подобни твърдения са нещо като визитна картичка за Госпожица Мрънкаща. Тя е тази, на която салатата е пресолена, пържолата студена, сладоледът размразен… Причината е не лошият й късмет, а фокусът върху недостатъците и неудобствата. Вторачването в тях ги мултиплицира. Прави ми впечатление, че недоволството и мрънкането, е нещо като национален спорт в определени кръгове от хора. Моделът се предава от поколение на поколение и се вкоренява. Добрата новина е, че спасение има. Лошата – че се иска сериозна работа и упорство – смяната на мисловни схеми и нагласи рядко се случва за една нощ.

Мъжете, които знаят какво искат и накъде вървят, бягат от мрънкащите жени.

Причината – вместо да им дава енергия и допълнителна увереност, Госпожица Мрънкаща ги дърпа надолу и им трови живота. Затова, към нея е привлечен човек, който е в същата мрънкаща позиция. Той обикновено не блести с особени качества и не е успешен. Неговата личност дава допълнителни възможности и основания за мрънкане на жената. Целта е изпълнена – подобното е привлякло подобно и по този начин се е затвърдило.

„Толкова съм безпомощна, не знам какво да правя.“

„ Горката аз, толкова трудно детство съм имала. Моделите ми за отношения са сбъркани.“

„Все попадам на разни използвачи, а толкова искам някой да се погрижи за мен.“

Разпознахте ли Госпожица Жертва? Каквото и да става, тя все е страдащата, нуждаещата се от помощ. Хората се държат неуважително към нея, шефът я тормози, клиентите не плащат навреме. Тя чака принцът, който да дойде и да я измъкне от тази каша. Изобщо не й идва на ум, че може да събере ресурс в себе си, за да предприеме конкретни действия. Извинява се с обстоятелствата, кармата, травмите от детството, поведението на бившите партньори. Самосъжалявайки се, тя привлича още ситуации, в които да може да продължи да го прави. Тираничният родител е заменен от ревнив и гневен съпруг, деспотичният учител - със свръх контролиращ шеф. Чували сте израза, че когато жертвата е налице насилникът сам ще дойде, нали?

Госпожица Жертва може да привлече принц-спасител, който да я избави от „Ада“, в който живее, което обаче не означава, че това ще бъде край на нещастието, от което тя се захранва. Като остава в своята си енергия, тя ще направи така, че принцът да започне да й изневерява, да спре да я обича или да се измори от ролята си на спасител. Хората, в роля на жертва, очакват да получат от другите и когато те не могат повече да им дават, са разочаровани.
За да си дадеш сметка дали си склонна да влизаш в ролята на Госпожица Жертва, си задай въпроса действаш ли, когато си в ситуация на криза, правиш ли неща, за да се измъкнеш от нея или чакаш някой да дойде и да те измъкне? Помагаш ли си сама или разчиташ на обстоятелствата или на хората около теб?

Мъжът-победител губи интерес към Госпожица Жертва, защото нейната женска енергия е твърде слаба за него.

Дори първоначално да е бил привлечен от нуждата й от помощ и да се е чувствал добре в ролята на спасител, тя бързо му е омръзнала, защото няма какво да го научи. Един силен мъж и без това знае, че има капацитета да спасява. За да разгърне себе си обаче, му е нужно да има до себе си равностоен партньор, който да го предизвиква да се развива.

Мъжете –победители, които са превъзмогнали комплексите и травмите си, търсят силни и мъдри жени, които да бъдат техни партньори. И не изпадайте в заблудата, че става дума за „мъжки“ жени, които да си мерят постиженията с тях. Говорим за жени, които имат смелост да си позволят да използват силата на слабостта си, да градят успеха си, разгръщайки женствеността си и да живеят с отворени сърца. А ти от тях ли си?

Желая ти смелост, за да отговориш на въпроса честно и сила, за да промениш себе си, ако отговора не ти харесва!

С обич, Наталия